Ontdek de wereld van de VAKB Vestiaire met Myriam Casier, 25 jaar inzet. Ontdek de evoluties, ontmoet de volgende generatie en maak u klaar voor een exclusieve modeshow op 3 oktober 2024. Een verhaal van elegantie en vrijgevigheid dat u niet mag missen.

Prachtige VAKB Vestiaire

Ik heb het genoegen mij vandaag te onderhouden met gravin Myriam de Marnix de Sainte Aldegonde, echtgenote van baron Casier sedert 1971. Zij hebben 3 kinderen en 9 kleinkinderen die zij koesteren. Barones Casier had 25 jaar lang de leiding over de Vestiaire.

Ph de Potesta: Wat heeft u doen besluiten om vrijwilligerswerk te doen bij de V.A.K.B. en meer bepaald bij de Vestiaire?

Myriam Casier: In de naoorlogse jaren vroegen sommige families de VAKB om hulp. Om aan die vraag te voldoen begonnen vrijgevige mensen veel kledingstukken af te geven in de Opperstraat.

In de jaren zestig ontwikkelde deze vrijgevigheid in kleding zich onder de auspiciën van mijn moeder, gravin Jacques de Marnix de Sainte Aldegonde en van Mevrouw Yves de Thomaz de Bossierre. De Vestiaire was geboren en zo ben ik daarin geraakt...

ONTVANGST is er het sleutelwoord : mensen komen kledingstukken ophalen en de vrijwilligers verwelkomen hen en begeleiden hen desgevallend in hun keuze. Zij worden ontvangen in een vriendschappelijke sfeer en vinden het fijn om een of ander kledingstuk gevonden te hebben dat hen goed past. Wat een geluk is het, om – onlangs nog – een jong meisje te horen vertellen: "Ik heb nog nooit de kans gehad om zoiets moois te dragen".

PhP: Ik veronderstel dat de verhuizing van de Opperstraat naar de Franklin Rooseveltlaan mogelijkheden geboden heeft om zaken te verbeteren?

MC: Met de verhuizing van de VAKB in 1999 werd de Vestiaire uitgebreid dankzij de zolder die daarvoor werd toegewezen. Deze is goed ingedeeld met een betere presentatie van de kledij en bevindt zich op de derde verdieping van het gebouw met heren-, dames- en kinderafdelingen. Sedert 2018 wordt de Vestiaire verlicht via grote dakramen waardoor hij aangenaam en luchtig is en waardoor vrijwilligersteams de kans krijgen om het groeiende aantal donateurs en begunstigden te verwelkomen.

Wij hopen nog lang door te gaan en wij bedanken de mensen die – het moet gezegd worden – ons zeer mooie kleding aanbrengen.

PhP: Kunt u kort uitleggen hoe de Vestiaire op dit moment werkt en ons voorstellen aan uw vervanger?

MC: De kledingzolder is elke dinsdag en woensdag open van 11 tot 16 uur en de eerste zaterdag van de maand van 10 tot 12 uur voor zowel het aanbrengen als het ophalen van kledij. In 2024 komt er een nieuwigheid : een opening op de derde zaterdag van de maand ook van 10 tot 12 uur. Het is niet nodig om een afspraak te maken.

De zolder wordt elke week opgeruimd door een geweldig team van vrijwilligers. Hij is toegankelijk voor alle leden tegen een financiële bijdrage voor de kledij die zij meenemen. Leden die door Solidaritas worden geholpen, kunnen er gratis een grote keuze aan kleding vinden. Alle opbrengsten van de garderobe gaan naar Solidaritas.

Mevrouw Emmanuel de Schietere de Lophem (geboren Marie Desclée de Maredsous) neemt de fakkel over. Zij is al enkele jaren kind aan huis, weet alles en is goed georganiseerd en gepassioneerd. Sedert deze zomer hebben wij nieuwe jonge en enthousiaste vrijwilligers aangetrokken.

Houd er rekening mee dat de Vestiaire op donderdagavond 3 oktober 2024 zijn tweede modeshow met kledingverkoop organiseert. Deze activiteit verleent onze Vestiaire een ietwat “people event” kantje en benadrukt de prachtige kwaliteit van de ontvangen kledij.


PhP: Rest mij alleen nog u te feliciteren, geachte mevrouw, uit de grond van mijn hart voor het feit dat u zoveel jaren zo genereus betrokken bent geweest bij deze zeer nobele actie en dat u zo vriendelijk bent geweest mijn vragen te beantwoorden om de vele lezers van de Nieuwsbrief op de hoogte te brengen van het succes van de V.A.K.B. Vestiaire.

Gekoppelde artikel(s)

Elektriciteit morgen: kernenergie versus steenkool, het energiedilemma uitgelegd

Ontdek het debat over kernenergie versus steenkool met graaf Patrice d'Oultremont. Verken de paradoxen van het...

Vereenvoudig uw nalatenschap : een nationale revolutie van de erfopvolging

Wladimir Janssens de Bisthoven, Felipe del Marmol en Boris De Vleeschouwer brengen een revolutie teweeg in de...

Ledengebied

Petite description

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners