Alex Van, Yellowstone, Alex & Cams… drie namen, drie projecten, drie muziekstijlen met als gemene deler Ridder Alexandre van Havre. Deze 27-jarige artiest ontcijfert voor ons de partituur van zijn muzikale carrière.

Wat voor muzikant ben jij? Hoe definieer je jouw muziek?

Ik ben auteur, componist en performer. Onder het pseudoniem Alex Van componeer ik in een moderne akoestische popstijl versmolten met een beetje electro.

Het repertoire van mijn band Yellowstone omvat een mix van rock en dreampop besprenkeld met electro en hedendaagse RnB.

Ten slotte organiseren mijn zus Camille en ik evenementen zoals bruiloften onder de naam Alex & Cams. Wij begeleiden wie dat wil tijdens de voorbereiding van hun ceremonie om ervoor te zorgen dat, muzikaal gezien, het resultaat naar hun zin is. Wij zouden in dit geval dus kunnen spreken van maatwerk.

Hoe is je passie ontstaan, hoe is die geëvolueerd?

Op vakantie in Portugal speelde een gitarist voor mij wat ik tot dan enkel op de radio had gehoord... Ik was een kind van 9 en gefascineerd.... Hierna ben ik begonnen aan een traditionele gitaaropleiding. Na vijf jaar gevolgd te worden door een professor van het Koninklijk Conservatorium van Brussel, bezocht ik muzikanten die jazz & blues georiënteerd waren.

Beetje bij beetje groeide in mij het verlangen om te componeren. Om dit te kunnen bereiken volgde ik vanaf mijn 16de vier jaar lang zang- en muziekles bij een Jazzman in Kampenhout.

Drie jaar in Engeland hebben mij toen in staat gesteld om het podium te ontdekken door in bars te spelen. Ik ben sterk geëvolueerd dankzij het hoge niveau van muzikanten die ik ter plaatse ontmoette.

Van 2014 tot 2016 namen Camille en ik deel aan twee toneelstukken van de "Kouglofs", een gezelschap opgericht door vrijwilligers van de Belgische vereniging van de Orde van Malta. Het was mijn eerste memorabele "openbare" muzikale ervaring.

Tot slot kreeg ik in 2019 dankzij crowdfunding de kans om in een studio op te nemen, samen met professionals zoals Allan François, een gevestigde producer in de Belgische muziekindustrie.

Beantwoorden jouw creaties aan een persoonlijke behoefte?

Muziek stelt mij in staat om de harten van mensen te bereiken door mijn verhaal te delen, wat soms bijzonder uitdagend was. In 2016, na het onverwacht overlijden van mijn broer Julien, besefte ik dat ik mijn energie moest kanaliseren in een inspirerend project om daarvan te herstellen. Persoonlijke ervaringen dienen vaak als ruggengraat van een album.

Anderzijds moet ik een boodschap overbrengen die betekenisvol, zuiver en waar is.

Muziek is nog steeds een manier om te verzamelen rond een kampvuur, met een drankje of rond een doel. Net daarom zet ik door.

Hoe maak je jezelf bekend en hoe zie je de toekomst?

De muziekindustrie is gedigitaliseerd. Wij hebben nu geen plastic meer nodig om van muziek te genieten en het is trendy! Instagram influencers en gespecialiseerde sites maken mijn creaties op zeer efficiënte wijze bekend.

Naast de Yellowstone Group ontwikkelt zich ook Yellowstone Inc. die song writing en advies zal aanbieden aan andere artiesten. Daarvoor bereiden wij een "seminarie" voor dat zal plaatsvinden in de oase van rust en groen van het familiebezit "List" in Schoten. Er worden workshops aangeboden om de muziekindustrie "te ontleden" en aan eigen muzikale projecten te werken. Met andere woorden, dit project heeft tot doel de kunst van het navigeren op de golven van de muziekindustrie onder de knie te krijgen. Nogal origineel voor een kleinzoon van een kapitein en zoon van een eerste luitenant in de lange omvaart, nietwaar? Of zie het als een kwestie van delen, maar van know-how deze keer.

Klik hier om de muziek van Alex Van te ontdekken.

Lees hier meer over zijn crowdfundingproject.

Link naar het nummer You know op Spotify


Wij danken graaf Pierre-Alexandre de Lannoy voor het afnemen van dit interview en het schrijven van dit artikel.

Gekoppelde artikel(s)

Wensen van de Voorzitter

Terugblikkend op het voorbije jaar, wil ik eerst en vooral onze leden bedanken die zich voortdurend hebben ingezet...

De Degen des Konings werd uitgereikt aan Matthieu de Maere d’Aetrycke

Interview met Matthieu de Maere d’Aertrycke - Kandidaat piloot bij de Koninklijke Militaire School die beloond werd...

Voordrachten rond het ouderschap

Noteer alvast de datums van de eerste voordrachten. We verwelkomen volgende sprekers : Pierre Moorkens...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners