Ariane van Caloen de Basseghem, economisch journaliste bij La Libre Belgique, onthult ons de geheimen van haar 35 jaar lange carrière als verslaggever!

Je bent economisch journalist bij La Libre Belgique.
Vertel ons over je achtergrond ?

Ik ben journalist op de economische afdeling van La Libre Belgique en begon mijn journalistieke carrière 35 jaar geleden.
Na mijn middelbare studies aan de Vierge Fidèle en mijn licentiaatsdiploma economie aan de UCL (1986), liep ik een onbetaalde stage bij de "Pourquoi pas?", een toenmalig bekend politiek weekblad dat verdween in 1989. Deze stage was een belangrijk moment in mijn carrière: het stelde mij in staat om mijn eerste stappen te zetten, om de wereld van vrije denkers te ontdekken en het belang van kritisch denken. Na anderhalf jaar bij L’Echo de la Bourse als financieel verslaggever, ben ik in 1988 toegetreden tot de economische dienst van La Libre Belgique waar ik sindsdien werk, met een onderbreking van 2014 tot 2016 als woordvoerder van de federale minister van Energie Marie Christine Marghem (MR).

Waarom heb je voor dit beroep gekozen? Wat was je motivatie?

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het leven van mensen. Als jong meisje vond ik het leuk om anderen te ontmoeten om hen te vragen me te vertellen over hun leven, hun verhaal. Dit leverde mij de kwalificatie van "Allo, j’écoute" op bij de Gidsen!

Mijn familiekring was onder de indruk van mijn vastberadenheid maar had ook twijfels omtrent de kwaliteit van de studies die destijds werden aangeboden om journalist te worden; daarom studeerde ik economische wetenschappen, studies die in hun ogen als ernstiger en veiliger werden beschouwd om werk te vinden.

Is er een typisch profiel om journalist te worden?
Welke persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden vereist deze functie?

Er wordt vaak gezegd dat beginnende journalisten hondsdolle koe eten. Er zijn ook veel kandidaten voor weinig plaatsen. Dit is allemaal waar.
Daarom is het vooral de wens, de vastberadenheid om dit werk te doen die essentieel zijn om journalist te worden.
Het verlangen, maar ook een natuurlijke nieuwsgierigheid, een gemak en een “goesting” om te schrijven, een interesse in de evolutie van de wereld, van de samenleving, om nog maar te zwijgen over een gemak in contacten en een natuurlijk vermogen om een netwerk te ontwikkelen en te onderhouden.
Ten slotte is ook stressbestendigheid ten opzichte van concurrentie en deadlines, vooral bij het behandelen van "hete" evenementen, een troef.

Wat zijn de voldoeningen die je werk je geeft?

Veel vrijheid, een zeker prestige, interessante ontmoetingen en uitwisselingen en dan natuurlijk de mogelijkheid om een invloedrijke rol in de samenleving te spelen. Laten we niet vergeten dat de pers, de media in het algemeen, als de vierde macht worden beschouwd. Dat blijft zo.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen die in je werk hebt meegemaakt?

De verschuiving van papier naar Web First is een enorme omwenteling geweest. Tegenwoordig reageren digitale media beter dan papier op een verzoek om, zo niet onmiddellijke, dan toch zo snel mogelijke informatie.
De praktijk van ons vak is veranderd: wij moeten veel sneller werken dan voorheen, de informatie zo snel mogelijk op het web publiceren, met een titel die zo pakkend mogelijk is. En hoera als het aanslaat!

Wat is voor jou de rol van de verslaggever?

Wij hebben toegang tot een overvloed aan informatie. In deze context van overdaad aan bronnen en informatie denk ik dat de journalist een essentiële rol speelt, een rol die is onderverdeeld in drie delen: het controleren van bronnen, het geven van waarschuwingen en het verzenden van berichten. "Lezers" eisen steeds meer analysedocumenten.

Welk advies zou je geven aan jongeren die een carrière als journalist willen beginnen?

Journalistiek is een lonend beroep als het inspeelt op een persoonlijke wens; met andere woorden, als het overeenkomt met een roeping, met een uitgesproken belangstelling in het leven van anderen. Ik ben mij elke dag bewust van de kans en de luxe die ik heb om een werk te doen waar ik van hou.


Interview afgenomen door Henry d’Anethan

Gekoppelde artikel(s)

Onderhoud met Dirk Brossé, internationaal vermaard dirigent en componist

Op 30 november dirigeert u in BOZAR het galaconcert ter gelegenheid van het Koningsfeest. Inleving in de cultuur,...

Matthieu Dumont de Chassart op zoek naar betekenis.

Van "Kinderen van de Mekong" tot het Domaine de Mellemont, een reis op zoek naar betekenis. Midden in de...

Het 4de Kunstsalon opent binnenkort zijn deuren !

Kom de artistieke talenten van de VAKB-leden ontdekken tijdens het weekend van 23 en 24 oktober in onze salons....

De Kleine Advertenties van de maand oktober zijn online !

Raadpleeg de kleine advertenties van leden van de adel direct online ...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners