Arnaud de Meester de Heyndonck vertelt ons...

Kan u uw levensloop schetsen?

Jarenlang had ik een gezapig, klassiek leven : opstaan, metro nemen, werken, slapengaan. Ik was eigenlijk een veeldoener, maar groeide op in een omgeving die mijn nood aan multi-tasking weinig steunde. In feite zocht ik naar iets anders, maar wist niet echt hoe of wat.

Waarom koos u voor het sporten?

Het begon met het voorstel van een vriend om deel te nemen aan een wielerwedstrijd van zo’n 140km. Ik was 39 jaar en aanvaardde de uitdaging met plezier, maar zonder nadenken. Ik bezat geen fiets en had bovendien helemaal niet getraind. Ik leende de fiets van een vriend, prutste er wat aan en nam als een echte onervarene het vertrek. De eerste kilometers vertrok ik pijlsnel, ervan overtuigd dat het maar kinderspel was en... eindigde, met afstand, als de uitgeputte rode lantaarn. Maar de uitdaging beviel mij en ik wilde absoluut herbeginnen. Opnieuw starten en zegevieren!

In Europa heeft men, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, de neiging mensen te taxeren op grond van hun mislukkingen. Maar een pijnlijke ervaring moet veerkracht genereren. Vanwaar die mislukking? Hoe een nare ervaring ombuigen naar succes? Alles wordt echt makkelijker als men reageert met overtuigde wilskracht.

Velen zijn bang om hun comfortzone te overstijgen en hun lichaam en geest tot uitersten te drijven. Maar het is net dat vertrouwde wereldje, dat ik zocht te overvleugelenen en mij er als 39-jarige ertoe aanzette om uitdaging na uitdaging aan te gaan."Gewone" triatlon, Ironman, Enduroman en langeafstandstriatlon werden mijn ding.

Op welke sportieve uitdaging bent u echt fier?

De Enduroman 2019, een langeafstandstriatlon tussen Londen en Parijs. De drievoudige inspanning vergt het onderste uit de menselijke kan. Het begint met 140km hardlopen tussen Marble Arch en de haven van Dover. Dan zwem je het Kanaal over en tenslotte is het 290km fietsen geblazen tussen Calais en de Parijse Triomfboog. Die triatlon noemt men de "Arch to Arch".

De Enduroman bleek gecompliceerder dan verwacht …

Ik dook het water in en dacht "de Meester je bent niet goed wijs, maar doen zal je". Ik zwom temidden van enorme kwallen en moest mij aanpassen aan die onverwachte situatie aangezien het water uitkomen onmogelijk was. Maar menselijke hersenen bezitten ongekende aanpassingsmogelijkheden. De mens is waarlijk een buitengewone machine die zich aanpast aan veranderende omstandigheden.

De voeding bestaat uit een fles die in het water werd gedropt. Plots werd ik gewaar dat ik in stromingen was terechtgekomen die me beletten om vooruit te gaan, een zwemmerskerkhof heet zoiets. Die levensgevaarlijke zone verplichtte mij om 9 uur langer te zwemmen. Uitgeput, moest ik de race staken. Maar, ook al haalde ik de verhoopte eindmeet niet, via CAP48 kon ik toch genoeg donaties inzamelen om mijn vriend Ilias Benkaddour te helpen. Hij een bokser, die overschakelde naar de atletiek en een been verloor bij een ongeval.

Welke lessen trekt u uit die ervaringen?

Een analyse van mijn zwakten en sterkten, vandaar dat ik, gedurende 1 jaar intensief oefende met het oog op een herhaling van de uitdaging in september 2020. Helaas, vanwege de pandemie werd de Enduroman 2020 afgelast. Maar geen erg, aangezien alles wordt afgelast, bracht ik mijn team samen en bedacht een langeafstandstriatlon "made in Belgium": 144km hardlopen, 33km zwemmen en 290km fietsen. Deze drievoudigheid rondde ik af in 61u30!! Een formidabele uitdaging, voor 30% lichamelijk, voor de overige 70% mentaal.

Hoe ontwikkelt men een dergelijke wilskracht?

Ik zou dergelijke uitdaging niet aandurven zonder de steun van mijn familie en vrienden en van een ploeg professionals: Marc Delpierre, mijn mentale coach (de coach van Justine Hennin), mijn kinesist en mijn logistieke raadgevers. Een fantastisch en hecht team. Mijn gemoedstoestand kan worden samengevat in enkele woorden "Never give up". Een levensvisie die mijn hele sportieve en professionele leven vorm gaf.

Hoe combineert u beroep met sport? Wat is uw geheim?

Aangezien ik in de evenementensector werk, ligt die activiteit thans volledig stil. Ik besloot dus mijn team opnieuw samen te brengen en wij werken thans aan het opzetten van de Scandibérique, een parcours dat in Noorwegen begint en eindigt in Spanje, zo’n 5.150 km. fietsen dus. Wij zijn op zoek naar sponsors. Ik geef ook veel voordrachten over het onderwerp.

Ik ben ook bezig met "Tenacity" mijn ultratriatlon van Villers-la-Ville naar Knokke-Zoute. Ik daag de mensen uit om mijn chrono te verbeteren. Dat kan in solo of in teamverband in aflossingsvorm met om het uur wisselende deelnemers.

Hebt u nog ademruimte?

Natuurlijk. Tussen de trainingen door houd ik de druk af, veroorloof ik mij rustmomenten. Geniet ik van mijn bubbel, breng ik tijd door met mijn kinderen. Het menselijk lichaam is een mooie, maar ook kwetsbare machine, die om verzorging vraagt, die rustsignalen uitstuurt en die ik uiteraard nakom.

Hebt u inspiratiemodellen?

Ja, Mike Horn. Een van de grootste eigentijdse globetrotter-ontdekkingsreizigers. Hij doorkruiste bv. Antarctica en staat bekend voor zijn uithoudingsvermogen, vastberadenheid en moed. Ook voor mij speelt het mentale aspect een hoofdrol. Doorzetting, volharding en vitale stootkracht doen mensen boven zichzelf uitstijgen.

Wat kunnen wij u toewensen?

Het succes van "Scandibérique". Behalve de sportieve dimensie, heeft de race ook twee verdere objectieven.
Ten eerste: Het universitair aftasten van de cardiologische grenzen bij een 50-jarige. Zijn of haar weerstandsvermogen nagaan.
Ten tweede: de analyse van de luchtkwaliteit langs het parcours. Een opzet ondersteund door de Europes instanties in het kader van een wetenschappelijk klimatologisch project .
Dankzij mijn fantastisch team kan ik berekende risico’s nemen want het zal felle inspanningen eisen en weinig verpozen betekenen. De "Scandibérique" doet denken aan een bergsporter op zoek naar een nieuwe klimroute.

Hebt u nog een boodschap voor onze leden en heel speciaal voor de jongeren onder ons?

Geloof in je dromen, hoe meest onverwacht ook: ze zijn haalbaar. Wanneer je iets onderneemt, niet loslaten, maar dynamisch doorzetten. Oefening, vastberadenheid en verbetenheid baren kunst. Laat je niet ontmoedigen door je omgeving, geloof in jezelf. Oscar Wilde vatte het samen als volgt :"Be yourself, everyone else is already taken".

Om meer te weten te komen over Arnaud de Meester de Heyndonck, zijn hier enkele videos:

https://youtu.be/JEBnZmba-9o

https://youtu.be/lB51zu8F1_k

https://www.tenacity-event.com

PNG - 250.2 kB Arnaud de Meester


Interview door Patricia le Grelle

Gekoppelde artikel(s)

Marie du Chastel, jonge vrouw die zich engageert voor een samenleving 4.0

Wat een leuke ontmoeting met deze jonge vrouw, curator van het KIKK festival, die zich heeft bevrijd van de...

De Brexit door Willem van de Voorde!

Brexit: "Uiterst moeilijke bevalling"

De maatschappelijke impact van de status van student-ondernemer.

Tijdens het laatste “Ondernemersforum” heeft Olivier de Wasseige kunnen wijzen op het belang en het succes van het...

Ze schrijven ons ...

Les gens heureux connaissent leur histoire (Etienne de Callataÿ). Métiers de contact (Patricia de Prelle). In...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners