Bernard Kervyn de Meerendré is een opmerkelijke sociale ondernemer, onvermoeibaar ten dienste van anderen.

Dit is kort samengevat de persoonlijkheid van de oprichter van Mekong Plus, een NGO al 26 jaar actief in onderwijs, werkgelegenheid, landbouw, infrastructuur, hygiëne en gezondheidspreventie. Het doel is de extreme armoede in dorpen in het zuiden van Vietnam en Cambodja uit te roeien.

Vooraleer u 26 jaar geleden in Vietnam aankwam, wat was uw parcours? Te beginnen met uw jeugd.

Ik ben afkomstig uit Brugge en de oudste van een gezin met 10 kinderen. Heel jong reeds had ik een passie voor zeilboten. Ik droomde ervan om mijn leven op het water door te brengen. Ik was echt gekweld door het verlangen om te vertrekken, om de trossen los te gooien, de open zee tegemoet!

En op een dag, tijdens mijn adolescentie, las ik "Reis naar India", een boek van René Dumont, een Franse agronoom, specialist in de problemen van de agrarische wereld in ontwikkelingslanden en ecologist “avant la lettre”. Het lezen van dit boek waarin hij de grote armoede en de moeilijke en pijnlijke levensomstandigheden in India beschrijft, schokte me. Het was een klik voor mij, als een openbaring. Een cruciaal moment. Ik wist op dat ogenblik welke betekenis ik aan mijn leven wou geven: mezelf nuttig maken voor anderen; het lot van de armsten verbeteren; mijn bijdrage, hoe bescheiden ook, leveren om de wereld een beetje beter te maken.

Waren je ouders blij met je goede voornemen?

Ja, absoluut. Ik heb het geluk dat ik zeer gulle ouders heb. Hun vrijgevigheid kwam niet alleen ons, maar ook anderen ten goede. Mijn ouders gaven ons een opleiding ondersteund door essentiële waarden zoals altruïsme, wederzijdse hulp, het helpen van de minder bedeelden en van de meest behoeftigen.

Gul maar ook realistisch: al verwelkomden mijn ouders mijn project, zij boden mij ook vijf jaar studie aan, die ik met passie volgde aan de UCL en die mij in staat stelde om een MBA in marketing te behalen.

Ik had de boodschap van mijn ouders begrepen: vertrekken om het lot van de mensheid te verbeteren is een prachtig levensproject, maar niet zonder een solide basis!

Aan het einde van je studie sluit je je aan bij de NGO "Frères des Hommes" om te werken in ontwikkelingshulp.

Ik wou eerst naar Zuid-Amerika vertrekken, maar er kwam een baan vrij in Bangladesh. Daar maakte ik twee belangrijke ontmoetingen die mijn strijd tegen armoede inspireerden: Mohammed Yunus, "de bankier van de armen", beroemd om zijn oprichting van het microkrediet dat tot doel heeft zeer kleine bedragen te lenen aan arme mensen die niet kunnen profiteren van het traditionele circuit.

En ook de geweldige Dr. Zafrullah Chowdhury, een gerespecteerd chirurg in Groot-Brittannië, die naar de dorpen van Bangladesh was teruggekeerd.

Na negen jaar in Bangladesh, keerde ik terug naar Europa als hoofd fondsenwerving bij "Frères des Hommes".

Na deze eerste ervaring in humanitair werk word je marketing product manager bij GE (General Electric)!

Verrassend ... op het eerste gezicht! Vertel ons over deze complete ommekeer.

Als ik terugkom in Europa ben ik vastbesloten om in de humanitair sector te blijven werken. Mijn ervaring in Bangladesh heeft mij echter geleerd dat – om doeltreffend te kunnen zijn in de sociale sector – het noodzakelijk is om te weten hoe bruggen te bouwen en hoe samen te werken met commerciële ondernemingen.

Mijn ervaring bij GE als Product Marketing Manager in Medical Imaging gedurende vier jaar heeft me geleerd om efficiënter, nauwkeuriger en sneller te werken. In deze periode heb ik een netwerk van relaties ontwikkeld. Uiteindelijk hebben deze ervaring en dit netwerk mij veel bijgebracht om Mekong Plus te creëren en te ontwikkelen.

Dit is het advies dat ik geef aan uw leden die betrokken willen raken bij sociale, het humanitaire: ervaring in het bedrijfsleven stelt u in staat om een goede beheersing te krijgen van de managementtools die essentieel zijn voor het efficiënt beheer van ontwikkelingsprogramma’s. U kunt een netwerk creëren en dezelfde taal spreken als uw gesprekspartners in het bedrijfsleven. Dat is een groot voordeel om samenwerkings- en ondersteuningsprogramma’s op te zetten.

Houd er rekening mee dat NGO’s en bedrijven er wederzijds belang bij hebben om samen te werken. Vergeet niet dat bedrijfsleiders ook graag zin aan hun job willen geven. Een bijdrage aan de waarde van hun bedrijf leveren is niet het enig doel van hun werk.

Na GE, is het de aankomst in Vietnam?

Ik kwam in 1993 aan in dit prachtig land. In 1994 creëerde ik Vietnam Plus met de hulp van mijn zus Claire, enkele vrienden in België en Bangladesh en de steun van Unicef Vietnam dat ons zijn schamele middelen ter beschikking stelde. Gezien deze bescheiden middelen kun je je voorstellen dat het een echte uitdaging was. Het ging om het creëren van iets met drie keer niets in een land dat ik net ontdekte. Wij waren allemaal erg enthousiast over dit project, vooral mijn ouders die mijn inzet met grote belangstelling volgden. Ons bedrijf groeide snel in Vietnam en breidde in 2007 uit naar Cambodja. Vanwege de geografische uitbreiding van onze activiteiten hebben wij onze vereniging vervolgens omgedoopt tot Mekong Plus.

En nu, wat is je gemoedstoestand, je gevoel als je kijkt naar wat Mekong Plus is geworden sinds je voor het eerst voet in Vietnam zette?

Wat een weg hebben wij afgelegd sinds de oprichting van onze startup 26 jaar geleden! Wij zijn actief op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid, landbouw, infrastructuur, hygiëne en gezondheidspreventie. Binnen ons netwerk werken 200 mensen.

In totaal bereiken onze programma’s jaarlijks meer dan 200.000 mensen in Vietnam en Cambodja.

Wij worden goed gewaardeerd in Vietnam. Ik heb trouwens de voldoening gehad om de laatste tijd veel belangrijke en invloedrijke vrijwilligers te zien die hun bijdrage leverden aan fondsenwerving. En in Europa is ons werk beloond met media-aandacht, met name bij RTBF als onderdeel van het programma "Les belges du bout du monde."

Ten persoonlijke titel beschouw ik de geboekte vooruitgang en de steun van onze vrienden en partners als een aanmoediging om onze actie voort te zetten.
Ik bijf er mij altijd met evenveel energie en enthousiasme voor inzetten.

Meer info: www.mekongplus.org


Interview door Henry d’Anethan met medewerking van Dominique Moorkens.

Gekoppelde artikel(s)

Barones Frankinet: een vrouw met overtuiging

Wat een prachtige ontmoeting met een geweldige vrouw! Barones Bénédicte Frankinet, een diplomate met een...

Waarom geen bloemen eten? Marguerite de Crayencour

Waarom liggen er steeds meer bloemen op ons bord? Uiteraard vanwege hun voedingswaarde en hun therapeutische...

Ondernemersforum
Belgium’s got talent

Het Ondernemersforum nodigt u uit om deel te nemen aan de webinar rond het thema «Belgium’s got talent : drie...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners