Interview met Matthieu de Maere d’Aertrycke - Kandidaat piloot bij de Koninklijke Militaire School die beloond werd met de prestigieuze prijs: de Degen des Konings!

Kunt U uw parcours in een paar woorden beschrijven?

Ik ben geboren op 8 februari 2000 in Zwitserland, maar woon sinds 2002 in Brussel. Het was dus in Brussel dat ik mijn lagere en middelbare schooltijd doorgebracht heb. Ik ben altijd gepassioneerd geweest door luchtvaart, wat geleid heeft tot de meeste van mijn keuzes tot nu toe. Op de middelbare school koos ik voor de optie wiskunde-wetenschappen om mij zo goed mogelijk voor te bereiden op de toelatingsexamens van de KMS. In 2018 werd ik geselecteerd als polytechnisch kandidaat piloot (burgerlijk ingenieur + piloot). Ik ben altijd goed omringd en gesteund geweest door mijn twee zussen en mijn ouders. Nu zit ik in mijn eerste jaar master, nog steeds op de KMS.

Uw streven naar uitmuntendheid is erkend. U ontving de Degen des Konings op 7 oktober. Kunt U dat even toelichten?

De Degen des Konings wordt elk jaar uitgereikt aan een student die wordt gekozen op basis van zijn of haar resultaten tijdens de 3 jaren bachelordiploma. Er wordt rekening gehouden met academische punten, maar ook met sportieve, militaire en karakteriële elementen.
Ik heb er nooit echt aan gedacht om deze prijs te winnen, ik heb altijd mijn best gedaan op alle gebieden van mijn opleiding omdat ik erg gemotiveerd ben, zonder daarbij na te denken over mogelijke onderscheidingen. Pas op het einde van mijn 3e jaar is dat in mijn hoofd beginnen spelen, omdat ik wist dat ik één van de genomineerden was voor de prijs. Ik was zeer vereerd tijdens de prijsuitreiking die plaatsvond bij de opening van het academiejaar in het Jubelpark, vooral door de ontmoeting met onze Koning. Ik besef nog niet ten volle welke kans en welk voorrecht ik had om dit te mogen meemaken. Het spreekt voor zich dat het in mijn geheugen gegrift zal blijven en dat ik er nog vele jaren lang lessen zal uit trekken.

Heeft deze prijs bijzondere gevolgen voor U gehad?

Neen, behalve het feit dat mijn foto op sociale netwerken te zien is en uiteraard mijn ontmoeting met onze Koning. Ten persoonlijken titel ben ik er wel erg trots op en het sterkt mij nogmaals in mijn beroepskeuze.

Wat zijn uw plannen?

Op dit moment ben ik gefocust op mijn studie en mijn pilotenopleiding die nog een paar jaar duurt. Naast de luchtvaart hou ik erg van sport, zowel actief beoefenen als passief kijken. Ik hou ook van reizen, lezen, technologie... Afhankelijk van de tijd van het jaar heb ik meer of minder tijd om mij eraan over te geven.

Hebt U het feit dat U tot de adel behoort ervaren als een voordeel, een nadeel of een non-event en waarom?

Wat de adel betreft, heb ik altijd geprobeerd om er geen onderwerp van te maken. Ik wil immers onafhankelijk beoordeeld worden, los van mijn naam.

Welke boodschap wilt U meegeven aan onze leden, in het bijzonder de jongeren?

Indien ik een boodschap had om over te brengen, zou het zijn om in je dromen te geloven en jezelf de middelen te geven om ze te bereiken. Mijn droom is altijd geweest om gevechtspiloot te worden. Het is een droom die zich beetje bij beetje ontwikkelde door strips te lezen, piloten te ontmoeten en te chatten, naar vliegshows te gaan ... De beste concretisering van mijn passie zou het verkrijgen van mijn pilotenvleugels zijn, maar dit is slechts één stap, want het leerproces stopt nooit.

De beschrijving van deze onderscheiding is te vinden op de site van de Koninklijke Militaire School


Wij danken gravin Ferdinand de Broqueville voor het schrijven van dit artikel.

Gekoppelde artikel(s)

Wensen van de Voorzitter

Terugblikkend op het voorbije jaar, wil ik eerst en vooral onze leden bedanken die zich voortdurend hebben ingezet...

Alexandre van Havre ontcijfert voor ons de partituur van zijn muzikaal parcours

Alex Van, Yellowstone, Alex & Cams… drie namen, drie projecten, drie muziekstijlen met als gemene deler Ridder...

Voordrachten rond het ouderschap

Noteer alvast de datums van de eerste voordrachten. We verwelkomen volgende sprekers : Pierre Moorkens...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners