De “Belgische Nobelprijs” bekroont voor de elfde keer een lid van de adel.

De Francqui-Collen-prijs 2020 gaat dit jaar naar Cédric Blanpain (ULB) voor zijn fundamenteel onderzoek op het gebied van kanker en stamcelbiologie en naar Bart Loeys (UAntwerpen) voor zijn klinisch onderzoek naar genetische ziekten die de bloedvaten aantasten.

De Francqui-Stichting bekroont “onderzoekers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de wetenschap, waarvan de waarde het aanzien van België verhoogt”. Dankzij het mecenaat van baron Collen reikt de Francqui-Stichting dit jaar voor de allereerste keer twee prijzen uit voor biologische en medische wetenschappen.

Ter erkenning voor schitterend wetenschappelijk onderzoek werden hun deze prijzen door Koning Philip op 16 décember in de Koninklijke Academie overhandigd. Dit wordt de elfde keer dat een lid van de adel deze prijs wint vermits Cédric de zoon is van Baron Marc Blanpain.

Cédric Blanpain haalde in 1995 zijn diploma van Dokter in geneeskunde van de Université Libre de Bruxelles met grootste onderscheiding waarop hij een opleiding van inwendige geneeskunde van 1995 tot 2002 volgt en een thesis in medische wetenschappen als aspirant-onderzoeker FNRS verdedigt.

Hij richtte in 2006 zijn eigen laboratorium op aan de ULB en bestudeert er de rol van de stamcellen in de ontwikkeling van huid- en borstkanker, naast hun regenererend vermogen. Blanpain hanteerde in zijn kankeronderzoek als eerste de techniek van celtracering waarmee hij erin geslaagd is de exacte oorsprong van bepaalde kankers te achterhalen op basis van mutatie van een specifieke gene.

Zijn innoverende bijdrage vormt potentieel een reële doorbraak in kanker behandeling.

Voor meer informatie over de andere edellieden die de Francqui-prijs hebben gekregen gelieve het artikel "La noblesse et la science" geschreven door Baron Snoy et d’Oppuers (Bulletin N° 298 - April 2019) te raadplegen : PDF - 3.4 MB

Gekoppelde artikel(s)

Niet te missen: onze allereerste Nieuwsbrief

Beste leden en vrienden, Hoe in deze barre tijden van “social distancing” toch nauw verbonden blijven? Op het...

Generaties volgen elkaar op maar lijken niet op elkaar...

Waarom niet even halt houden bij een column over de jongeren geboren rond het jaar 2000, de zg. "Generatie Z"? Zij...

Un moment avec Auriane et Colombe, auteure et illustratrice de livres pour enfants

Rencontrer Auriane et Colombe, c’est un peu comme rentrer dans le monde d’ « Alice au Pays des Merveilles », un moment...

Faites revivre vos cassettes VHS grâce à Memories Recorder, la start-up de Roch de Wasseige

Pourquoi ne pas profiter du confinement et de l’hiver pour faire revivre ses vieilles cassettes VHS et les faire...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners