Mathieu, medeoprichter & CEO van Skipr, legt de 10 stappen uit om een start-up op te richten.

1° Idee : geboorte en rijping
« Ideeën zijn geweldig, maar pas iets waard als het product is aangepast aan de markt.»
Ik heb nog nooit één van mijn ideeën gelanceerd. Ik heb Deliveroo in België ingezet toen het bedrijf al actief was in Engeland. Vervolgens heb ik het Skipr-project van B2C naar B2B gekeerd, maar ik heb niet deelgenomen aan de "rijping" van het oorspronkelijke idee.

2° Managersduo in goede en kwade dagen
Ik heb altijd mijn teams gerekruteerd en stond altijd dicht bij hen. Voor een project from scratch, zou ik adviseren een duo te vormen dat bestaat uit complementaire profielen om ervoor te zorgen dat er een ander standpunt is dan dat van de oprichter. Wij geraken inderdaad snel overtuigd van onze eigen ideeën. Deze medewerker wordt je tweede "familie". In dit opzicht zal de persoon die je leven deelt begripvol moeten zijn.

3° Marktonderzoek voor wie last heeft van overmoed
Als er geen concurrentie bestaat, zal een marktonderzoek de belangrijkste succesfactoren (BSF) van een project identificeren en het zal gebruikt worden om de verwachtingen van de consument te bestuderen teneinde een passend aanbod te ontwikkelen. Om dit te realiseren beschikken gespecialiseerde bedrijven over een methode en kijken zij verder dan hun neus lang is.

4° Planning
« Een tech start-up oprichten, da’s een marathon lopen tegen de snelheid van een sprint. »
Ontwikkel een planning en bepaal duidelijk de te ondernemen acties, de nodige middelen, het beschikbare budget en de verwachte resultaten.

5° De belangstelling testen en feedback genereren
Je moet een "onafgewerkt" product durven vrijgeven. Veel ondernemers ontwikkelen hun producten zonder ze te confronteren met de echte wereld. Een nog niet volledig afgewerkt product op de markt brengen en vervolgens groepen testers kiezen om feedback te krijgen, is een effectieve methode.

Anderzijds kun je niet in een gesloten laboratorium werken, je medewerkers hebben de waarheid niet in pacht. De doelgroep zou beperkt zijn als je enkel intern te rade zou gaan. Bovendien zorgt "kritiek" voor vooruitgang. In die zin maakt het gebruikersbestand deel uit van de oprichting van het bedrijf.

Je moet in kleine stapjes vooruit gaan: testen-herhalen-verbeteren-herbeginnen. Op deze manier controleer je de investeringen en kun je elke tussenstap valideren.

Het Belgische ondernemerschap lijdt onder een te kleine marktomvang en een complexe toegang tot kapitaal. In Frankrijk ondersteunt de BPI (Banque Publique d’Investissement) tech start-ups op doeltreffende wijze. Dit is de reden waarom het 22 Eenhoorns heeft (bedrijven met een waarde van meer dan een miljard dollar), terwijl wij in België alleen Odoo en Collibra hebben.

6° Businessplan
Is in België verplicht om een bedrijf op te richten. Het businessplan maakt het mogelijk om het businessmodel te valideren en na te gaan of de hypothesen standhouden. Dit businessplan is dus niet de enige en absolute waarheid maar zal als “roadmap" dienen om u te helpen uw kapitaal goed te gebruiken en zodoende de inkomsten te verhogen.

7° Financiering : cash is King !
Veel tech start-ups falen door slecht cash management. Er bestaan verschillende financieringsbronnen:

  • persoonlijke bijdrage (oprichters)
  • de « FFF » (Friends Family & Fools)
  • business angels of investeringsmaatschappijen zoals SRIW (Société Régionale dʼInvestissement de Wallonie), PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) of Finance Brussels, die tussenkomen in de vorm van converteerbare schuld of equity (eigen vermogen).
  • VC (Venture Capital fondsen)
  • Private Equity fondsen

De volgende logische stap is uw bedrijf verkopen, naar de beurs brengen of profiteren van de dividenden die het genereert.

In het geval van Skipr leefden wij van de fondsen van een start-up studio en haalden we vervolgens kapitaal op bij Belfius (equity entry) voordat wij opnieuw fondsen rekruteerden bij ALD Automotive om onze internationale ontwikkeling te ondersteunen.

8° Juridische structuur
Elke structuur heeft zijn voor- en nadelen. Vaak wordt het juridisch aspect verwaarloosd, maar het inhuren van een advocaat om uw statuten op te stellen of van een notaris om u eraan te herinneren aandacht te besteden aan bepaalde voorschriften, wordt aanbevolen. Ook uw boekhouder en uw sociaal secretariaat kunnen u vergezellen.

Bij tech start-ups werken wij met veel data. De GDPR (General Data Protection Regulation of Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG) bemoeilijkt de totstandkoming en ik begrijp dan ook niet dat dit onderwerp niet eerder is behandeld, want het is erg essentieel.

9° Launch
Een MVP (Minimum Viable Product) stelt u in staat om het doel te testen dat is gedefinieerd vóór de bètaversie (100 gebruikers) of de alfaversie (10.000 gebruikers). U moet permanente feedback genereren, begrijpen en vervolgens in uw productroadmap plaatsen om het product verder te ontwikkelen.

10° Groeien en beheren
Groeien : het product blijven ontwikkelen om aan de behoeften te voldoen en tegelijkertijd toegevoegde waarde te bieden.

Beheren : beheers het menselijk aspect in je langetermijnstrategie. Een team is blij als de leden het gevoel hebben dat zij helpen om het project te laten groeien. Paradoxaal genoeg is een tech start-up ook maar menselijk. Vanaf 15-20 medewerkers is een HR (Human Resources) afdeling essentieel om consistentie te bereiken tussen het project, de missie en het team.

Er is meer dan één enkele manier om die dingen gedaan te krijgen maar kort gezegd: "leiden is voorspellen wat er morgen zal gebeuren".

Voor meer informatie over hulp bij de financiering voor startende ondernemingen per regio:
Brussel
Vlaanderen
Wallonië

Linkedin profiel van Mathieu de Lophem


Wij danken graaf Pierre-Alexandre de Lannoy van harte voor het afnemen van het interview en het schrijven van dit artikel.

Gekoppelde artikel(s)

Hervé de Bellefroid vertelt over het gebruik van het enneagram in gevangenissen

Bevrijd iedereen - overal ter wereld - uit zijn innerlijke gevangenis. ENNEAGRAM PRISON PROJECT (EPP) : een weg...

Julos Beaucarne: zanger en dichter

Jules-Jean (roepnaam Julos) Beaucarne werd geboren in Brussel op 27 juni 1936 en overleed in Beauvechain op 18...

Ondernemersforum - webinar - 21/02/2022

"Een andere kijk op het falen van een onderneming en hoe opnieuw opstarten." Emmanuelle Ghislain, Xavier van...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners