Barones Charlotte d’Huart is huisarts in Rixensart en presenteert de uitzending "La Grande Forme" op RTBF van 13u tot 14u30.

In uw interview dat half oktober in "Paris Match" werd gepubliceerd, uitte u zich op een zeer didactische maar ook zeer openhartige manier over het belang van vaccinatie.

Het is essentieel dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, anders blijven we gevangen in een eindeloze race. Niet-gevaccineerde mensen zijn inderdaad de meest gunstige grond voor replicatie of proliferatie van het virus met als gevolg het risico dat mutaties of varianten steeds agressiever en gevaarlijker worden. Sommige van deze varianten worden inderdaad steeds besmettelijker en veroorzaken ernstiger ziekten. Goed geïnformeerd zijn bij het aanbreken van een eventuele 4e golf is daarom essentieel. Gezien de hoeveelheid verkeerde informatie die circuleert over de pandemie en de effecten van vaccins, lijkt het mij dat het bespreken ervan met uw huisarts de beste manier is om positieve vooruitgang te boeken. De educatieve rol van artsen staat voorop. Het niet verstrekken van correcte informatie op basis van nauwkeurige wetenschap is zeer schadelijk, zo niet volledig verwerpelijk.

Er wordt steeds meer gesproken over « langdurige Covid ».

Eén op de zeven patiënten heeft covidsymptomen die tot zes maanden na het begin van de ziekte kunnen aanhouden. Dit omvat extreme vermoeidheid, verlies van smaak en geur, verminderde concentratie en geheugen waarvan men in sommige gevallen nooit volledig kan herstellen.
Deze invaliderende effecten zijn vooral uitgesproken bij kinderen. Wij kunnen de ernst van de infectie inschatten door waar te nemen dat de symptomen en complicaties die het veroorzaakt dicht bij die van de ziekte van Lyme liggen, maar minstens 3 keer meer uitgesproken... Daarom is de systematische vaccinatie van zowel kinderen als volwassenen noodzakelijk als we de progressie van deze verwoestende pandemie willen bestrijden.

Welke boodschap wil je overbrengen aan mensen die sceptisch blijven over de voordelen van een Covid-19-vaccinatie?

Ik zou graag willen dat zij ervan bewust worden dat wij allemaal moeten bijdragen tot de gemeenschappelijke inspanning om uit deze crisis te komen. Ervan uitgaan dat het risico om te sterven door de vaccinatie te weigeren niets meer is dan mega onvoorzichtig zijn, omdat je dan eenvoudigweg voorbijgaat aan het feit dat je een bed op intensieve zorg kunt bezetten waardoor een kind of een andere patiënt met ernstige aandoeningen niet op tijd zou kunnen behandeld worden. Je weigert dan rekening te houden met de stress die wordt opgelegd aan zorgverleners die dag en nacht werken op de rand van burn-out. Je staat bovendien totaal onverschillig tegenover het isolement dat de jongere generatie doorstaat als gevolg van de daarmee gepaard gaande beperkingen.
De bezetting van de bedden op intensieve zorg bepaalt de ernst van de sanitaire maatregelen.
Het gebrek aan burgerzin kan verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijke financiële last voor de samenleving, terwijl miljoenen mensen over de hele wereld lijden onder het gebrek aan vaccins.

Slechts één aanbeveling: word wakker en laat je zonder verder uitstel vaccineren!


Interview door graaf Bernard de Hemptinne, erevoorzitter van de VAKB. De bovenstaande meningen engageren enkel de auteur.

Gekoppelde artikel(s)

De ethiek van artificiële intelligentie begrijpen ...

Dr. Marie-des-Neiges Ruffo legt uit ... Docent aan de universiteit, gehuwd en moeder, dit is mijn CV. De...

De Kleine Advertenties van november zijn online !

Ontdek de nieuwe advertenties van deze maand online ...

Uitnodiging - Ondernemersforum
17 november 2021

Hoe kunt u uw bedrijf internationaal ontwikkelen? Wanneer beginnen met exporteren? Hoe? Waar? Wat zijn de kansen...

Ze schrijven ons in november ...

Adel vanuit elke hoek. In november ontvingen wij een (tweetalig) artikel over "Huis Perrekes" geschreven door...

Speelgoed een tweede leven geven: een ethisch project!

Delphine de Hemptinne licht haar projecten toe die bijdragen aan een circulaire economie. De feestdagen van...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners