Dompel jezelf onder in het parcours van schrijfster Sophie Kester (Sophie van der Dussen de Kestergat), van het schrijven tot de publicatie van haar eerste roman "Au-delà des ombres".

Wat is uw achtergrond, persoonlijk, familiaal en professioneel ?

Op persoonlijk vlak ben ik gehuwd en de gelukkige moeder van twee dochters. Professioneel heb ik veel beroepen uitgeoefend. Beginnend met journalistieke studies, schakelde ik snel over naar reclame voordat ik in een reclamebureau en vervolgens in een persbureau werkte. Ik werd toen hoofd van een cel in een gemeentebestuur voordat ik ontslag nam om samen met mijn man een pension op te starten in hartje Brussel. We hebben dit acht jaar volgehouden en tegelijkertijd heb ik mijn studies politieke wetenschappen hervat, uitgebreid met een doctoraat in samenwerking met het FNRS (Fonds National de la Recherche Scientifique). Ik heb toen een baan als parlementair medewerker (die ik nog steeds uitoefen) gecombineerd met een seminar onderzoeksmethodologie aan de universiteit. Gepassioneerd door lezen en schrijven, kon ik een droom realiseren door in mei 2022 een eerste roman te publiceren.

Wat bracht u ertoe om uw roman te schrijven ?

Zolang ik me kan herinneren, heb ik altijd van woorden gehouden. Met een grootvader die journalist en auteur was (Jean Kestergat), heeft het schrijven mijn jeugd doorspekt. Bij het kiezen van een vak wendde ik mij tot de journalistiek. Het idee van een roman ontkiemde tijdens mijn doctoraat. De redactie van een thesis impliceert immers een discipline en een uiterste nauwkeurigheid in het schrijven waaraan ik mij moeilijk kon houden. Ik, die zoveel van woorden hield, had er nood aan om ze laten zingen, om ze te vullen met emoties en uitspattingen. Parallel met mijn thesis begon ik toen flarden geschiedenis te schrijven. Ik vond het zo leuk dat ik mezelf beloofde om na mijn doctoraat zes maanden tijd te nemen om mezelf eindelijk toe te staan een roman te schrijven. Zo werd "Au-delà des ombres" geboren. Ik kreeg toen de kans om gepubliceerd te worden en de sprong te wagen in de wereld van de uitgeverij.

Wat is uw grootste prestatie tot nu toe en die waar u het meest trots op bent ?

Er is geen enkele prestatie waar ik trots op ben. Ik denk dat elke ervaring, goed of slecht, haar deel van trots heeft : trots om briljant te zijn geslaagd in mijn studies die ik later heb hervat terwijl ik een pension te beheren had en mijn kinderen geboren werden ; trots om het einde van mijn doctoraat te hebben bereikt ; trots om een roman te hebben gepubliceerd die blijkbaar inslaat. Ik ben ook trots op het gezin dat mijn man en ik hebben opgebouwd.

Kunt u uw roman, de geschiedenis ervan, toelichten ?

Emily, een jonge alleenstaande moeder, liegt over haar diploma’s om ingehuurd te kunnen worden door een prestigieus internationaal bedrijf. Al snel dagen onregelmatigheden in de boekhouding op. Zij verwittigt de grote baas die zij erg bewondert en zet daardoor onbewust een vreselijke spiraal in gang. Tussen Parijs, Londen en reizen naar de vier uithoeken van de wereld, moet de jonge vrouw haar angsten onder ogen zien om de waarheid te ontdekken. Teruggetrokken op het Engelse platteland kan zij echter rekenen op bijzondere vrienden die haar allemaal op hun eigen manier zullen helpen in haar zoektocht naar gerechtigheid en sereniteit.

Wat zijn uw ambities en plannen ?

Ik heb zo genoten van het schrijven van deze eerste roman dat er een tweede op komst is. Meer zal ik er voorlopig niet over zeggen want ik weet nog niet of het zal uitmonden, maar het verkent een thema dat mij zeer dierbaar is en het is opnieuw verankerd in een grandioos landschap. Ik hoop van ganser harte dat het ooit het levenslicht zal zien.

Waarom hebt u een pseudoniem aangenomen ?

Allereerst had mijn opa het al gedaan, dus leek het mij niet ongepast. Ten tweede, werkend en lesgevend in nogal serieuze sectoren en ver verwijderd van de creatieve wereld van de roman, wilde ik niet dat de verbinding te snel gelegd werd. Tot slot, heel prozaïsch, vond ik Kester beter klinken dan van der Dussen, vooral voor onze Franse vrienden.

Wij hadden het geluk om u te mogen verwelkomen in het huis aan de Franklin Rooseveltlaan voor uw interview met Philippe de Potesta, wat is uw feedback hierover ?
Het was een geweldige ervaring om dit interview, dat mij zeer vriendelijk door Philippe de Potesta voorgesteld werd, in zo’n prachtige omgeving te kunnen realiseren.
U kunt dit prachtige interview ontdekken via de link https://www.youtube.com/watch?v=_vZW_FaKIsg

Welke boodschap wilt u overbrengen aan onze leden, vooral de jongere ?

Cultiveer je talenten, geloof in je dromen en werk hard om ze te bereiken ! Het leven gaat in een waanzinnig tempo voorbij, wacht niet om je te vervelen in een saaie carrière. Kijk naar wat je gelukkig maakt, wat je blij maakt, je waarden, wat je goed doet, de kwaliteiten die iedereen in jou herkent, en denk na over een beroep dat dit alles combineert. Ondernemend, zijdezacht, nieuwsgierig, inventief, de wereld heeft meer dan ooit behoefte aan creatieve geesten.

Sophie Kester - "Au-delà des ombres" - 180°Editions
Verkrijgbaar in alle boekhandels


Wij danken mevrouw Maximilien Ullens de Schooten voor de totstandkoming van dit interview.

Crédits photo : © Morgane Delfosse / © Valérie Cols

Article(s) lié(s)

De 38ste editie van het Internationale Kamp van de Orde van Malta

De 38ste editie van het Internationale Kamp vindt plaats... in België ! Elke zomer brengt het internationale...

Kastelen - en Parkentocht van de provincie Oost-Vlaanderen

"Ga met ons mee op zondag 14 mei voor een onvergetelijke dag met familie of vrienden in de vrije natuur, ontdek...

Missions

Qui sommes-nous ?

Petites annonces

Descriptif section

Espaces à louer

Salons à louer pour vos événements

Activités 

Agenda des activités organisées par L’ANRB

Nos Partenaires