Waarom niet even halt houden bij een column over de jongeren geboren rond het jaar 2000, de zg. "Generatie Z"? Zij bepalen onze toekomst ...

Jongeren hebben al verschillende crises meegemaakt

Sociologen zien in hen een nogal bezorgde generatie. Zelfs als zij hen alleen maar via de zorgen van hun ouders zagen, hebben ze al verschillende crises meegemaakt: de “subprime” bankencrisis van 2008, de daarop volgende economische recessie, de politieke en humanitaire vluchtelingencrisis (die al jaren duurt), de aanslagen, de zorgwekkende klimaatverandering, de terugval van de biodiversiteit, de huidige pandemie met lockdown en de menselijke, maatschappelijke en economische problemen die daaruit voortvloeien...!

Opgemerkt moet worden dat deze laatste crisis bijzondere gevolgen heeft gehad voor veel jongeren: afstandsonderwijs, een beperkt sociaal leven op een leeftijd waarop dit bijzonder belangrijk is, een meer gecompliceerde toegang tot de arbeidswereld, het vooruitzicht op financiële autonomie dat mogelijk uitgesteld wordt en daardoor ernstige psychologische trauma’s kan veroorzaken.

Sommigen zijn zo ver gegaan om hun weerzin te uiten door de buitensporige consumptie van hun ouderen en het gebrek aan politieke moed van gezagdragers over de aanhoudende klimaatcrisis aan de kaak te stellen. Heeft Greta Thunberg hen immers niet verweten dat ze haar toekomst verpest hebben?

Jongeren leren hiervan

Op persoonlijk vlak is het gedaan met de dromen van een paar jaar geleden (nomadisme, "zijn eigen ervaring" beleven, alles bundelen,...) en met de overmatige consumptie! Generatie Z stelt daar over het algemeen voorzichtigheid tegenover (minder alcohol, minder tienergeboorten, minder drugs, enz.) en is van plan om een gezond leven te leiden (dieet, lichaamsbeweging, enz.). De nieuwe generatie is dus pragmatisch, efficiënt en minder betrokken bij conventies. Het zijn meer mieren die zich zorgen maken over de volgende dag. Maar deze voorzichtigheid sluit de bereidheid om te veranderen niet uit, wanneer dit meer aangewezen lijkt: verandering van oriëntatie in studies, werkgelegenheid, partner, enz.

Het is vooral de jongste leeftijdsgroep die het gevestigde digitale tijdperk vanaf het begin – met wijdverspreide toegang tot smartphones – heeft ervaren. Nu de informatie ogenblikkelijk en overvloedig geworden is, zijn de jonge mensen van vandaag super gemotiveerd om in contact met de echte wereld te zijn en hun honger naar communicatie en nieuwe inhoud is onverzadigbaar. Dezelfde tool wordt immers zowel voor werk als voor vrije tijd gebruikt (videogames). Dit intensieve gebruik van computertechnologie is voor hen een sociale norm.

Hyperverbonden

Snel en intuïtief voor hun scherm, aarzelen zij niet om te proberen en te polsen totdat zij vinden wat ze zoeken. Met hun ongecomplexeerde relatie tot fouten demoniseren ze het falen niet zoals vorige generaties dat wel deden. Bovendien dwingt deze totale blootstelling aan informatie hen om op hun hoede te zijn voor desinformatie: "fake news" allerhande verplicht hen om hun bronnen te checken. Anderzijds blijft de mening van hun referentiegroepen, hun vrienden, hun familie grote geloofwaardigheid genieten.

Twee opmerkingen dienen hier gemaakt te worden. Ten eerste, deze oceaan aan informatie opent zodanig veel horizonten dat het kan lijken dat alle keuzes toegestaan zijn. Vooral omdat reclame en media daar nog een laag aan toevoegen. Het is voor jongeren dus niet gemakkelijk om hun morele maatstaven te behouden. Denk onder meer aan de problemen van intimidatie waardoor slachtoffers hun vertrouwen verliezen. Het is dan aan de ouderen om de jongeren eraan te herinneren dat, als alles toegestaan is, alles ook een prijs heeft! Ten tweede mogen we niet uit het oog verliezen dat hyperconnectie uit gezondheidsoogpunt kan leiden tot een echte verslaving die de realiteit doet vervagen door de groeiende passiviteit van de hersenen. Het anondlijk gebruik van die hersenen kan ook leiden tot slaapstoornissen (het menselijk lichaam evolueert eigenlijk minder snel dan technologische veranderingen!).

Op het werk

Om een baan te vinden, lijken de vooruitzichten ingewikkeld voor Generatie Z, behalve voor degenen die zich engageren in de technologische sectoren (kunstmatige intelligentie, robotica, nanotechnologie, enz.), voor teamwork fanaten met een innovatieve geest en voor degenen die bereid zijn tot permanente vorming. Jongeren die aan het werk zijn prefereren een educatief management: vermits zij vrij open en verantwoordelijk zijn, krijgen zij graag een doel en de nodige vrijheid om het te bereiken. Maar laat ons niet vergeten dat veel jongeren ook liever een eigen bedrijf starten (start-up).

Wat de jongeren vragen

Politiek gezien zijn jongeren toleranter ten opzichte van gendergelijkheid, respect voor minderheden, het verwelkomen van immigranten, het accepteren van religies, het homohuwelijk. Zij vertrouwen minder op politieke instellingen om problemen op te lossen en meer op burgerinitiatief. Zij geloven ook dat in veel gevallen iedereen gewoon moet beginnen voor zijn eigen deur te vegen (door slimmere aankopen, beter doordachte keuzes, schrappen van nutteloze kosten, enz.).

Op internationaal niveau roepen zij op tot meer samenwerking om de klimaatverandering aan te pakken (hernieuwbare energie, afvalbeperking, afvalrecycling,...), om de technologische ontwikkelingen op vreedzame wijze te beheren (ja tegen de internationale handel, neen tegen handelsoorlogen) en om de groeiende ongelijkheid in de verdeling van rijkdom en de toegang tot onderwijs te beteugelen. Kortom, zij stemmen in principe voor een meer ondersteunende en humane wereld.

Ze stemmen voor een meer solidair en menselijke wereld

Wat voorafgaat beschrijft waarschijnlijk slechts algemene eigenschappen en is op geen enkele manier bedoeld als karikatuur, noch positief noch negatief. Het doel ervan is om ons aan te sporen om meer te luisteren, de jongeren om ons heen te begrijpen en aan te moedigen. Empathie en solidariteit tussen generaties kan inderdaad zeer vruchtbaar zijn ...

JPEG - 6.9 MB

Onze dank gaat naar Ridder Marc de Schoutheete de Tervarent voor de redactie van dit artikel.

Gekoppelde artikel(s)

Niet te missen: onze allereerste Nieuwsbrief

Beste leden en vrienden, Hoe in deze barre tijden van “social distancing” toch nauw verbonden blijven? Op het...

De Francqui-Collen-prijs toegekend aan Professor Cedric Blanpain

De “Belgische Nobelprijs” bekroont voor de elfde keer een lid van de adel. De Francqui-Collen-prijs 2020 gaat dit...

Un moment avec Auriane et Colombe, auteure et illustratrice de livres pour enfants

Rencontrer Auriane et Colombe, c’est un peu comme rentrer dans le monde d’ « Alice au Pays des Merveilles », un moment...

Faites revivre vos cassettes VHS grâce à Memories Recorder, la start-up de Roch de Wasseige

Pourquoi ne pas profiter du confinement et de l’hiver pour faire revivre ses vieilles cassettes VHS et les faire...

Plaats uw rubrieksadvertenties online - Handleiding

Voor een gegarandeerde zichtbaarheid van uw rubrieksadvertentie, ontdek onze nieuwe applicatie!

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners