Deze zin is niet die van een bejaarde filosoof, maar van Alice de Broqueville, een jonge filmactrice die passie belichaamt en op het podium schittert ...

Alice heeft altijd al een passie voor cinema gehad. Van jongs af aan was ze gepassioneerd door de “making off” van films, om te begrijpen wat acteren inhoudt, wat er achter de schermen gebeurt. De eerste film die haar beïnvloedde was "Les Mots bleus" van Alain Corneau. Zij spendeerde uren aan het bekijken van films met kindacteurs en droomde ervan om in hun plaats te zijn.

Op 15-jarige leeftijd rees de traditionele vraag: "welke studies ga je later volgen?" Ik gaf er de voorkeur aan om “architectuur” te antwoorden om de onvermijdelijke negatieve reacties te vermijden indien ik “actrice” had gezegd. Ik ging mij in mijn eentje inschrijven voor filmaudities. Mijn moeder nam me mee naar danslessen vanaf mijn 7e, naar castings vanaf mijn 12, 13 jaar en natuurlijk naar verschillende toneellessen. Ik volgde deze cursussen ondanks het feit dat het niet het toneel was dat me destijds aantrok, maar de bioscoop. Dit is sindsdien geëvolueerd en ik zou graag in een goed stuk spelen. Ik deed de casting van Girl met Lucas Dhont in mijn laatste jaar humaniora. Deze casting viel positief uit en ik begon te dromen ... Waarom ik niet? Maar de volledige realisatie van een film, van het schrijven van het scenario tot de release van de film, duurt 4 jaar. Tussen het casten van Girl in de zomer, repetities gedurende het jaar en het filmen tijdens de volgende zomer, heb ik de kans gehad om deel te nemen aan de "Cours Florent". Het is een prachtige, maar zeer veeleisende school.

Alles begon goed voor mij. Na Girl kreeg ik de kans om een hoofdrol te spelen, deze keer in een kortfilm, Gye. Net als bij Girl is het een tweetalige (frans-nederlands) film die op festivals werd voorgesteld. Deze ontmoetingen, castings en andere contacten zullen leiden tot nieuwe filmmogelijkheden.

Vervolgens werd ik toegelaten op een concoursvoorbereiding in Parijs, waar ik mijn opleiding verder zette voordat de Coronacrisis ons tegenhield en afgelopen oktober tekende ik bij een agentschap in Parijs. Voor mij is dit een belangrijke stap omdat het mij het gevoel geeft legitimatie te verkrijgen. (nota van de redactie: het beroep van agent voor minderjarigen is verboden in België omdat het verwant is aan pooierschap...)

Al deze podia, castings en opnames voor films die dan voorgesteld worden op festivals, openen deuren voor mij en ik zal deze zomer nog een hoofdrol spelen in een Vlaamse kortfilm. Het thema is de relatie tussen een meisje en haar ouders. »

Laten we teruggaan naar je parcours: "Ik studeerde Nederlands aan het Mater Dei lyceum tot mijn derde middelbaar en toen ging ik naar het "Institut de la Vierge Fidèle". »

Hoe past een profiel als het jouwe in het kader van deze school ?
"Ik heb grinta1, ik heb altijd geweten wat ik wou doen en zijn, het is sterker dan mezelf en het is het recept om in elke omgeving te evolueren. Bovendien volgden mijn ouders mij altijd, ze zijn super cool. Ze vroegen mij alleen om een plan B te hebben. Maar een plan B is zoals geneeskunde studies, vanaf wanneer moet je het activeren? Vanaf wanneer kunnen we zeggen dat het werkt? Dat is de vraag.... »

Wie zijn je favoriete acteurs, actrices?
Ik bewonder Isabelle Adjani, Matthias Schoenaerts, Isabelle Hupert, Emmanuelle Bercot, Charlotte Gainsbourg, Maïwenn, Adèle Exarchopoulos, actrice van La Vie d’Adèle, die de betekenis definieerde van wat ze wilde doen, deze film is een klap in het gezicht.

Hoe zit het met jouw mentors?
Gurshad Shaheman, toneelschrijver, acteur, leraar, altijd een luisterend oor ... en elke leraar in de Florent cursus in feite.

Maar ik heb geen referentiepersoon, je leert er geen te hebben. Het is elk voor zich. Om je plaats in de Florent-cursus te behouden, moet je laten zien dat je er bent, dat je gemotiveerd bent, dat je wilt, dat je in vorm bent, zelfs als je dat niet bent. Acteren is een langdurige baan, je moet altijd beschikbaar zijn, laten zien dat je bestaat, en vooral mensen “goesting” geven om met jou samen te werken. We zijn voortdurend afhankelijk van het verlangen van anderen. Het is alsof je verliefd wordt. Daarom moet je castings doen. Het is natuurlijk makkelijker als je in deze wereld geboren wordt, ook al is het duidelijk dat je niet kunt slagen zonder inzet en talent.

Voor iemand die zegt dat hij niet erg sociaal is, moet het een uitdaging zijn?
Ja, natuurlijk, maar passie vermenigvuldigt de krachten. Ik heb het geluk dat ik in België ben en een netwerk heb opgebouwd aan zowel franstalige als aan nederlandstalige kant, kleinere werelden waar je gemakkelijker opgemerkt wordt dan in Parijs.

Welke impact had COVID?
Ik krijg meer casting sinds we het einde van de tunnel zien, maar tot die tijd moesten we castings doen via het internet, zonder de coaching van een casting director. Het was nog een uitdaging. Ik kijk uit naar de heropening van de bioscopen op 9 juni. Dit is het hoogtepunt voor mij!

Andere hobby’s?
Mijn familie, mijn vrienden en de bioscoop... (lacht).

Je maakt deel uit van de adel? een troef, een last?
Off-topic. De Florent-cursus, waar ik in één jaar meer heb geleerd dan in zes jaar humaniora, leerde mij openheid voor de wereld en de mensen, onvoorwaardelijke vrijheid, de overvloed aan mogelijkheden. Het is moeilijk om deze visie op de wereld te verenigen met een systeem, een instelling die wordt geregeerd door codes ...

Een boodschap voor onze leden?
"Laten we onszelf cultiveren, laten we kijken naar wat er om ons heen gebeurt, laten we ons wakker schudden, onszelf confronteren, laten we niet in onze comfortzone blijven. Laten we films gaan bekijken die ons storen, laten we onze principes en vooroordelen opzij zetten als ze in strijd zijn met ieders individuele vrijheid. Laten we naar elkaar luisteren en egoïstisch zijn, laten we stoppen met in functie van ... te leven»

Dank je Alice voor je passie en je uitdaging om geen gevestigde dingen te aanvaarden. Het leuke aan deze interviews is om te laten zien dat de adel zeer divers is en veel vrije geesten onder haar leden telt.


1 Competitiegeest, verlangen om te winnen of om resoluut moeilijkheden onder ogen te zien, strijdlust.

Interview door Catherine de Dorlodot

Gekoppelde artikel(s)

Henri de Beauffort vertolkt een operarol op 12-jarige leeftijd!

De bevlogen en gedreven jonge melomaan Henri de Beauffort, vertelt ons hoe hij, in de Munt, de rol van Miles, in de...

De zilveren rand rond de donkere Covid wolk - Philippe Vlerick

De belangrijkste economische ontwikkeling die de Covid-19 pandemie met zich meebrengt is dat het een opmerkelijke...

Ondernemersforum onder leiding van Guy de Marnix : video

Het Ondernemersforum op 10 mei bracht getalenteerde sprekers samen onder leiding van Guy de Marnix. (Her)bekijk de...

CILANE-congres

CILANE verenigt 16 adelsverenigingen in Europa. Het is in België dat het volgende congres zal plaatsvinden: van 30...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners