Maak kennis met Ferdinand del Marmol: de kunst van het behoud van uitzonderlijke daken, een gesprek over passie voor oud erfgoed en dakbedekkingsexpertise

Hallo allemaal, vandaag heb ik het genoegen om te praten met Ferdinand del Marmol, deze zeer dynamische jonge ondernemer met een bijzonder interessante achtergrond....
Van jongs af aan kende hij het woord ’hoogtevrees’ niet. Zijn moeder herinnert zich graag haar momenten van schrik toen Ferdinand nog heel klein was, hetzij in de top van een berkenboom in de familietuin of zelfs op de daken. Naarmate hij ouder werd, voelde hij zich steeds meer aangetrokken tot ’oude stenen’ en traditionele bouwmethoden.

Als jongvolwassene was het niet meer dan normaal dat hij architectuur ging studeren, met als specialisatie erfgoedrestauratie, studies die hij bekroonde met een hoogstaand kwalitatieve thesis getiteld "leien daken en hun restauratie".

Met zijn diploma op zak verliet Ferdinand België om zich aan te sluiten bij de “Compagnons du Tour de France”, waar hij zich specialiseerde in leisteen- en zinkwerk.
In 2019 behaalde hij het diploma van “Gestionnaire de chantier Patrimoine”, een opleiding die hij volgde aan de Paix Dieu. Tegenwoordig is zijn bedrijf “Art et Ardoises” the talk of the town op cocktailparty’s. Liefhebbers van mooie traditionele daken zijn blij en goed droog.

Philippe de Potesta: Hallo Ferdinand en bedankt voor het instemmen met dit interview voor onze nieuwsbrief.
Wat opvalt als we uw carrière overschouwen, is dat je vanaf jouw jeugd een passie had voor wat uiteindelijk uw beroep werd. Hoe is deze passie geëvolueerd tijdens uw jeugd?

Ferdinand del Marmol: Inderdaad, ik ben altijd geïnteresseerd geweest in oude gebouwen en antiek. Het bezoeken van oude kastelen en musea heeft mij altijd gefascineerd.
Het begon allemaal tijdens een fietstocht in de Condroz.... Ik ontmoette Joseph, een oude bebaarde dakdekker met een kruis om zijn nek. Hij was het dak aan het restaureren van een kasteelkapel die mij aantrok. Deze ontmoeting was het begin van een lange vriendschap met de man die mijn ’stagebegeleider’ werd en mij kennis liet maken met de basis van het vak.

Dankzij mijn baan als dakdekker gespecialiseerd in uitzonderlijke gebouwen, heb ik vandaag het geluk dat ik op zeer mooie plaatsen kan worden opgeroepen en dankzij mijn studies als architect mijn klanten kan adviseren.

PP: Als men architectuurstudies als een neofiet beschouwt, heeft men de neiging om er de concrete aspecten van het dagelijks leven in te zien. Dat wil zeggen, renovaties of moderne constructies. Hoe werd je door je leraren en klasgenoten gezien, omdat je je meer aangetrokken voelde tot het oude en het erfgoed?

FM:
Uitstekende vraag, want het ontwerpen van hedendaagse gebouwen was inderdaad niet mijn sterkste kant en interesseerde mij op dat moment niet. Het was niet makkelijk om mijn studie af te maken terwijl het mijn droom was om verder te gaan op een ander pad. Ik had het geluk dat ik ouders had die mij steunden en mij mijn eigen keuzes lieten maken.

PP: De Compagnons du Tour de France staan bekend om hun expertise en ervaring. Kun je daar iets over vertellen? Wat haal je er dagelijks uit op jouw bouwwerven?

Bij de Compagnons heb ik natuurlijk tonnen oude en moderne technieken geleerd die verband houden met het vak. Ik werkte op uitzonderlijke bouwwerven met een Compagnon als teamleider. Daarnaast gaven de ’anciens’ ons elke avond en elke zaterdag les en deelden zij hun ervaringen met ons. De training was zeer intensief en kwalitatief.
Maar bovenal heb ik er waarden van overgehouden die ik probeer over te brengen in mijn bedrijf, zoals respect, kwaliteit, communicatie en veiligheid.

PP: Je bent je eigen bedrijf Art et Ardoises begonnen. Je huurt regelmatig personeel in. Hoe beheer je alle administratie en het opmaken van offertes? En vooral, door personeel te hebben, wat is de impact die deze administratie kan hebben op uw timemanagement?

Ik heb het geluk dat ik een geweldige vrouw heb die vrij snel met mij meeging in het avontuur en die alle administratieve aspecten van het bedrijf beheert. Daarnaast hebben we nu twee werfleiders die mij helpen met site management en offertes. Onze grootste zorg is dat het personeel gelukkig is in het bedrijf. Gelukkige mannen zijn mannen die met volle overgave werken en ijveren voor kwaliteitswerk. Wij verkiezen een klein team enthousiastelingen boven een groot, minder gemotiveerd team.
Ondanks het huidige tekort aan arbeidskrachten zijn we in staat om gepassioneerde dakdekkers aan te trekken die aan mooie gebouwen willen werken en die we in eigen huis opleiden. Ons motto is ’eerst de tijd nemen om de dingen goed te doen, dan leren om ze snel te doen’.

PP: En tot slot, laatste actuele vraag. Heeft de oorlog in Oekraïne invloed op uw deadlines en de prijzen van de materialen die je gebruikt?

De gezondheidscrisis en de oorlog in Oekraïne hebben onze gewoonten sterk veranderd. De prijzen en vooral de tijd die nodig is om aan materialen te bekomen, zijn sterk gestegen. We hebben er daarom de afgelopen twee jaar voor gekozen om een grote voorraad materialen op te bouwen, waardoor we de prijzen kunnen stabiliseren maar die materialen ook op tijd kunnen hebben.

Rest mij nog Ferdinand u hartelijk te bedanken voor uw instemming met dit interview, dat licht werpt op uw buitengewoon beroep, dat zeer gewaardeerd wordt door de eigenaars van een oud erfgoed.

www.artetardoises.be

Gekoppelde artikel(s)

Iconografische schatten: het visuele erfgoed van de Belgische adel

86 jaar boeiende geschiedenis: het Bureau of Iconography van de ANRB. Ontdek de portretten en symbolen van de...

65 graden: de perfecte fusie van gastronomie en inclusie in Brussel

Ontdek het buitengewone verhaal achter het restaurant 65 Degrés, waar lekker eten en sociale inclusie samenkomen in...

Ledengebied

Petite description

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners