Manoëlle Joos de ter Beerst : tien tips voor vrouwelijke ondernemers.

2017 was het doel dat ik mezelf had gesteld om deze baan te verlaten die ik al een paar jaar had en die me serieus begon te vervelen. Nog geen 40 jaar oud en nu al de indruk in een professionele routine te zitten die me steeds minder voldoening verschafte.

En plots biedt zich een gek project aan, inclusief een molen, een verhuizing, een verandering van stijl. Als je een heel leven ondersteboven keert, lijkt dat sterk op een kans. Ik besloot : ik stop met werken, minstens voor 1 jaar. Ik wijd mij volledig aan onze twee blonde hoofdjes, zij zullen het beslist nodig hebben om al die veranderingen aan te kunnen.

Drie maanden gaan voorbij : de kisten zijn uitgepakt, de blonde hoofdjes zijn op school, de meneer op kantoor. Ik verveel me. Wat doe ik met deze plotselinge vrijheid ?

Het moet gezegd worden dat de rolmodellen die ons voorafgingen of ons omringen hun belang hebben. Ik werd in mijn kindertijd en in mijn adolescentie omringd door actieve vrouwen, in de primaire zin van het woord. Op de eerste plaats mijn moeder, mijlenver verwijderd van het traditionele beeld van “moeder aan de haard”, actief in een grote gemeenschap met aandacht voor de ander, zonder pensioen in zicht tot nu toe. Deze zorg voor de gemeenschap lijkt mij een rijkdom in het leven van onze moeders die niet in de financiële zin van het woord hebben gewerkt, maar die zich lang hebben ingezet om de samenhorigheid te behouden in een samenleving waar individualisme veel van onze medemensen in zijn greep lijkt te hebben.

Ik ben nu vrij om te creëren wat ik wil : een geweldige kans die ik niet mag missen. Dus besloot ik de vaardigheden die ik in mijn vorige professionele leven had opgedaan te gebruiken om een klein bedrijf op te zetten : het starten van mijn eigen bedrijf is precies wat ik nodig had. De Europese cijfers lijken sterk op de Belgische realiteit : slechts 30% van de zelfstandigen en ondernemers zijn vrouwen. Nu ik het avontuur een beetje als een dilettante ben begonnen, realiseer ik me achteraf dat sommige adviezen nuttig waren geweest om deze wending beter te benaderen. Voornamelijk omdat een ondernemende vrouw, een moeder, tegen een paar extra obstakels aanloopt.

Bijgevolg veroorloof ik mij om hier met jullie, lieve vakzusters, een lijst met 10 tips te delen die ik graag in het begin zelf had gekregen :

  1. Praat over jouw idee zodra de gelegenheid zich voordoet, het stelt je in staat om het realiteit, concreetheid te geven en het te confronteren met de percepties van mensen die er commentaar op zullen geven, door de beleving van hun professionele en persoonlijke ervaring. Collectieve intelligentie is vaak ondersteunend, ongeacht de achtergrond van je gesprekspartner of zijn kennis van de sector waarin je je plaats wilt innemen.
  2. Sluit je aan bij een professioneel netwerk in de beoogde sector om aan uw adresboek te werken. Ga je huis uit, ga naar alle evenementen die zich aanbieden en die een link hebben met je activiteit. Hierdoor kun je jezelf bekend maken bij je collega’s en bij potentiële klanten. Een paar geschudde handen, goede woorden en uitgedeelde kaartjes kunnen vele maanden later effect hebben. Wees geduldig.
  3. Integreer een professioneel netwerk van vrouwen om ideeën, twijfels, vragen te delen, vertrouwen en empowerment te creëren in een geest van zusterschap. Leer uit de ervaringen van anderen. En bouw samenwerkingen op die je niet verwacht had.
  4. Wacht niet tot uw business plan goedgekeurd is door wijze financiële experts vanuit hun kantoortje, tot uw aanvullende training afgesloten en uw serviceaanbod volledig consistent is, tot uw website mooi en goed geschreven is, enz... vooraleer je begint. Na de lancering zal de activiteit nog veel evolueren. Je leert tegelijkertijd met je klanten te werken. Durf je te smijten, fouten te maken en leer uit je fouten.
  5. Werk aan je "bedriegerssyndroom", dit zelden gerechtvaardigd idee, te vaak aanwezig in de hoofden van vrouwen, dat wij niet helemaal legitiem zijn in wat wij voorstellen. Wees niet bang voor twijfel, maar gebruik het als een kans om oplossingen te vinden en je expertise te versterken. Voor de ondernemer is twijfel gerechtvaardigd als aanzetpunt tot positieve aanpassingen en nieuwe ideeën.
  6. Dit bedriegerssyndroom houdt ook in dat het uw relatie tot geld aanwakkert : ja, je zult je werk moeten factureren en daarom geld moeten vragen in ruil voor de vaardigheden die je beschikbaar stelt aan je klanten. Realiseer je dat het bepalen van je prijzen in het bijzonder overeenkomt met de waarde die JIJ aan je werk geeft.
  7. Zorg voor de steun van de mensen om je heen. Het is essentieel om aan de slag te gaan. Mijn man is absoluut mijn beste steun en toeverlaat en mijn "beste collega ooit". Waarschijnlijk was hij nog vóór mij overtuigd van het belang en van het potentieel van mijn initiatief. Zijn aanwezigheid om te luisteren naar mijn gevoelens in een dossier of een probleem met een cliënt zijn kostbaar.
  8. Vier kleine en grote overwinningen, op dezelfde wijze als je jouw leuke momenten graag viert. Een restaurantbezoek met de familie, waar kinderen konden bestellen wat ze wilden, ongeacht de hoeveelheid, met de geamuseerde glimlach van de ober daarbovenop, blijft in mijn geheugen gegrift als het ging om het vieren van het succes van een langdurige, nogal riskante missie, waartoe ik mezelf niet in staat achtte.
  9. Omring jezelf zo snel mogelijk met professionals. Inderdaad, de ondernemer moet meestal van alle markten thuis zijn : expert in IT, boekhoudbeheer, sociale netwerken en koffiebestellingen. Jezelf omringen met professionals betekent investeren om meer tijd te kunnen besteden aan je core business en je expertise te ontwikkelen.
  10. Werk minstens twee keer per maand aan uw business, d.w.z. analiseer uw cijfers, uw aanbod en uw vooruitzichten. Bekijk wat je kunt verbeteren, delegeren, automatiseren, vereenvoudigen, investeren.

Aan de slag, dames !

Manoëlle JOOS de ter BEERST
www.itineraconsult.be

Article(s) lié(s)

Augustin Cardon de Lichtbuer, heeft scout zijn vandaag nog steeds zin ?

Heeft scout zijn vandaag nog steeds zin ? Hoe evolueren de traditionele waarden van scouting en hoe kunnen ze in...

Ontmoeting met Bebelle de Borchgrave

Wat is uw achtergrond, persoonlijk, familiaal en professioneel ? Tekenen is iets wat ik eigenlijk al van kinds af...

Petites annonces

Descriptif section

Espaces à louer

Salons à louer pour vos événements

Activités 

Agenda des activités organisées par L’ANRB

Nos Partenaires