Op 24-jarige leeftijd beklimt Maximilien Drion du Chapois de bergen over de hele wereld, in zijn eentje, in zeehondenhuiden, zonder zijn toevlucht te nemen tot skiliften.

Kun je je achtergrond toelichten?

Mijn vader en een van zijn gidsvrienden introduceerden mij in het ski-alpinisme toen ik met mijn ouders en zus naar Zwitserland verhuisde, naar Vercorin, een dorp van 600 inwoners op 1300 meter hoogte. Ik was 11 jaar oud en voor mij was Zwitserland het hele jaar door synoniem voor vakantie, vooral omdat ik gemakkelijk integreerde door middel van sport.
In 2008 won ik mijn eerste trailrace, het equivalent van ski-alpinisme zonder sneeuw en sindsdien heeft het virus van deze disciplines mij niet verlaten.

In 2013 werd ik door België gecontacteerd om deel uit te maken van de nationale ploeg en het is onder de Belgische kleuren dat ik hoop deel te nemen aan de Olympische Spelen van Italië in 2026 wanneer ski-alpinisme zal worden toegevoegd aan de lijst van sporten erkend door het IOC.

Sinds december 2020 loop ik tussen de elite. Afgelopen winter had ik een ongelooflijk seizoen. Race na race verbeterde ik mij om mijn eerste wereldbekerzege te behalen en in de top 10 van de wereld te geraken. Daar ben ik heel trots op.

Tegenwoordig combineer ik sport op hoog niveau met mijn laatste jaar master in economie aan de Universiteit van Lausanne.

Wat is ski-alpinisme ?

Ski-alpinisme is de naam die wordt gegeven aan skitochten wanneer die in competitie worden beoefend.

Het is onderverdeeld in verschillende disciplines met wedstrijden op verschillende parcours, met korte of lange afstanden of van een bepaalde duur. Dit varieert van een sprint van 3 minuten tot een tocht van 6 uur.

Wat zijn je doelen?

Ik wil zo veelzijdig mogelijk zijn op de verschillende disciplines. Ik train systematisch, tussen de 10 en 25 uur per week op alle aspecten van elke discipline om de beste te zijn. Mijn ambitie is op korte termijn het Europees Kampioenschap en de wereldbeker te halen, en op de langere termijn de Olympische Spelen.

Om mijn doel te bereiken, omringde ik mij met een professioneel team zodat ik mij kan concentreren op mijn prestaties.

Na mijn studies in juni van volgend jaar ben ik van plan om mij volledig aan mijn passie te wijden.

Wat vindt je familie?

Mijn entourage moedigt mij aan en ondersteunt mij sedert het begin. Dit is essentieel voor een atleet op hoog niveau, vooral omdat de zoektocht naar prestaties niet altijd een constante curve volgt. Het fluctueert en soms, zoals in de bergen, doen we een stapje terug en kunnen er twijfels ontstaan. Het is op dit punt dat het gezin een essentiële pijler is waarop we moeten kunnen vertrouwen.

Mijn familie is aanwezig en probeert mij ondanks Covid in alle wedstrijden te volgen. Ze zijn geweldig.

Wat levert het je persoonlijk op?

Mijn levensfilosofie wordt geleid door mijn passie voor de bergen en het buitenleven. Die filosofie deel ik graag met mijn tijdgenoten om hen te inspireren meer tijd te spenderen in de bergen en in contact te treden met de natuur en zodoende de batterijen terug op te laden.

Maar de bergen zijn niet alleen mooi, zij zijn ook meedogenloos. Mijn filosofie omvat ook respect voor de wereld om me heen en voor andere atleten die gepassioneerd zijn door de pracht ervan.

Het feit dat je edelman bent, leef je dit als een voordeel, een last of een non-event? en waarom?

Het feit edelman te zijn gebruik ik eigenlijk als een anekdote, maar meer in het algemeen is het geen onderwerp dat ik aansnijd, het blijft in de privésfeer. Ik ben trots op mijn afkomst en ik hou van mijn familie en neven en nichten in België, maar daar blijft het ook bij.

Welke boodschap wil je meegeven aan onze leden, in het bijzonder de jongste?

Net als de wensen die ik op Facebook heb geplaatst, wens ik dat zij hun eigen passie vinden en erin investeren om te bloeien en een gevoel van voldoening te hebben.

En hoe kunnen wij u ondersteunen?

Ik zal deelnemen aan wedstrijden tussen 3 en 5 februari voor de wereldbeker in Italië in Albosaggia en van 9 tot 13 februari in Spanje in Boì Taüll voor het EK. Dit zijn belangrijke doelen deze winter.

Ik heb de steun van mijn familie en mijn team, beiden zijn erg belangrijk voor mij. Maar het is natuurlijk ook zeer speciaal om aangemoedigd en ondersteund te worden door een publiek ter plaatse en via sociale media. Dit is des te belangrijker omdat het steeds meer wordt gewaardeerd door merken en sponsors die vooral geïnteresseerd zijn in atleten die het meest aanwezig zijn en worden gevolgd op sociale netwerken.

Wie mij wil volgen en steunen, kan dat op:
Facebook of
Instagram

Meer info op mijn website


Wij danken Catherine de Dorlodot voor het afnemen van het interview en het schrijven van dit artikel.

Gekoppelde artikel(s)

Christophe Cornet d’Elzius du Chenoy of de advocaat-acteur

Het verdedigen van een persoon in de rechtbank is niet onverenigbaar met het verdedigen van een nobele zaak op het...

Interview met Vic Swerts,
voorzitter van Soudal

Een Belgisch ondernemer, tegelijk pragmaticus en visionair, die droomt, denkt, durft, doet en doorzet ... en...

Tanguy du Monceau de Bergendal
presenteert het nieuw programma
van Pulse Foundation

Op 21 februari 2022 organiseert het ONDERNEMERSFORUM een webinar gewijd aan Pulse Foundation en haar nieuwe...

Recent gepubliceerde boeken
door onze leden

"Platon vs Aristote" door Luc de Brabandere. "Via Francigena" door Dominique de la Barre d’Erquelinnes. "Le...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners