Over een paar weken zullen de spirituele erfgenamen van Lord Robert Baden-Powell, de grondlegger van het Scoutisme, bijna 115 jaar later zijn werk voortzetten door elkaar te ontmoeten in een groene ruimte om gekke avonturen te beleven. Sinds haar oprichting heeft deze beweging positieve en educatieve waarden overgebracht. De noties van dienstbaarheid en solidariteit worden ingeprent, evenals vindingrijkheid en respect voor anderen. De kern van scoutsonderwijs is respect voor het milieu en de natuur.

Het is duidelijk dat aan het begin van de vorige eeuw de term ecologie niet dezelfde definitie had als vandaag. Kampmanagers en stewards hadden inderdaad slechts een beperkte kennis van de impact die hun voedselkeuzes konden hebben op de biodiversiteit. De afstand die een voedingsmiddel aflegt, de seizoensgebondenheid of de componenten van de verpakking maken nu integraal deel uit van de criteria die de keuze van het voedsel positief of negatief beïnvloeden.

Om de ecologische voetafdruk van scoutskampen te verlichten en organisatoren in staat te stellen zich te concentreren op hun educatieve rol, lanceerden Martin de Bellefroid, een burgerlijk ingenieur, en Rodolphe de Pret Roose de Calesberg, een afgestudeerde in managementwetenschappen, Objectivo.

Deze voormalige scoutsleiders werken aan het vergroten van het bewustzijn onder jongeren over "een duurzamere manier van leven door kampen te organiseren met een lokale doelstelling en nul afval".

Vóór het kamp worden menu’s die gepland zijn om een sectie gedurende 24 uur te voeden, geselecteerd door het personeel. Die menu’s worden dagelijks tijdens het kamp opgehaald, op voorwaarde dat de kampplaats niet verder ligt dan 25 minuten rijden van het "hoofdkwartier van centralisatie" van Objectivo. Op deze manier wordt de modus operandi kinderlijk eenvoudig. De producenten die verbonden zijn aan het project beoefenen permacultuur (het creëren van ecosystemen die de biodiversiteit respecteren), houden hun kippen in open lucht, bieden fruitsappen aan zonder suiker of andere toevoegingen, enz.

Anderzijds is het ook mogelijk om meerdere goederen gegroepeerd en “in vrac” te bestellen met veel niet bederfelijke producten tegen lage prijzen. Deze producten worden verzameld bij één enkele leverancier en geselecteerd op basis van criteria van kwaliteit, duurzaamheid en nabijheid van de bron. De inzameling gebeurt met eigen containers om op deze manier misbruik van vuilniszakken te voorkomen!

Omdat het combineren van theorie en praktijk de beste manier is om aan te tonen dat het inzetten op zero waste binnen ieders bereik ligt, organiseert Objectivo "op maat gemaakte" trainingsweekends tijdens dewelke men u helpt bij het organiseren van de logistiek van uw bevoorrading en men u de tools zal presenteren die ter beschikking staan om een zero waste kamp te organiseren.

122.687 maaltijden werden reeds geserveerd aan deelnemers van 176 verschillende kampen...

Tutorials, recepten en andere feedback van medewerkers die deze ervaring hebben meegemaakt, zijn al beschikbaar op hun website, laat je inspireren!

Om meer te weten: Objectivo


We danken graaf Pierre-Alexandre de Lannoy voor de redactie van dit artikel.

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners