Lara de Liedekerke de Pailhe heeft zonet twee fantastische levensmomenten meegemaakt: deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokio en het verlengen, voor de 5de opeenvolgende maal, van haar Belgische kampioenstitel.

Hoe verliep je eerste deelname aan de Olympische Spelen ?

Deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokio is een fantastische ervaring en tevens een meer dan stevige uitdaging wanneer je slechts drie weken voor de aanvang van de Spelen te horen krijgt dat je in de selectie wordt opgenomen.

Mijn definitieve selectie vernam ik inderdaad slechts op 20 juni, toen bleek dat Karin Donckers, de Belgische nummer één, niet tot de selectie behoorde, aangezien haar paard onfit bleek te zijn. Ik moest me bijgevolg in een zeer korte tijd voorbereiden op een wereldgebeuren als de Olympische Spelen. Een uitdaging van je welste dus, met alle zenuwachtigheid van dien.

Administratieve rompslomp, rijdier in quarantaine, dagelijkse Covid-test, lijst en analyse van alle producten die mijn paard en ik gebruiken ...
Het was een buitengewone belevenis, maar een dergelijke voorbereiding genereert uiteraard steeds meer spanning en stress naarmate de vertrekdatum nadert. Maar ik had de uitdaging aanvaard onder het motto "let’s go, wij gaan ervoor".

Een unieke ervaring in pandemische tijden ...

Geweldige momenten beleefde ik samen met ons olympisch team. Velen verheerlijken de Olympische Spelen, maar deze editie was beslist anders en vroeg vele grote aanpassingen. Het grootste probleem was, denk ik, het missen van onze families. Je moet 100% gefocust zijn en blijven op de sportieve prestatie, op het verhoopte resultaat.

Ik dacht, ten onrechte, dat de Olympische Spelen een teamgebeuren waren : niets van! Het is een erg zelfzuchtig gebeuren.

Ondanks de perfecte organisatie, was het niet erg "glitter en glamour". Wij mochten niet naar andere sportevenementen en televisiekijken was bijgevolg de boodschap. Ik zat dus letterlijk gekneld en geprangd tussen de paardenstallen en het olympisch dorp. De Japanners ontvingen ons echter op een onberispelijke manier.

Wat heb je hieruit geleerd?

Men mag nooit spijt hebben over een niet-starter, maar wel over een starter. Ik zou het erg jammer gevonden hebben mocht mijn paard Alpaga gekwetst worden. Ik moest kiezen en dat met en uit eerbied voor mijn paard.

De na-olympische periode is zwaar. Ik beschouw mezelf niet als een olympiër, aangezien ik geen concreet resultaat behaalde. Maar deze ervaring helpt mij groeien en evolueren. Uit je mislukkingen moet je leren, de ervaring meenemen en er sterker uitkomen.

Je bent net terug en je wint de Arville International competitie ...

Inderdaad wij behaalden een buitengewoon goed resultaat. Ik verlengde voor de 5de maal op rij mijn titel als Belgisch kampioene. Wij wonnen het team-evenement (Nations Cup) voor de eerste keer in de geschiedenis, want België had nimmer voorheen een Nations Cup behaald.

Is uw adellijke status een voor- of een nadeel?

De pers stelde mij voor als "Gravin van Liedekerke" en ik kreeg de indruk dat zij anders interviewden. Verslaggevers denken vaak dat wij "anders" zijn. Als een artikel wordt afgerond met een " wij danken de gravin voor haar tijd" vind ik dat jammer. De middeleeuwen liggen ver achter ons. Ik schaam me niet voor die titel, maar hij verandert niets in mijn leven. Ik ben trots op mijn familiale achtergrond. Ik ben gelukkig met mijn familie. Mijn echtgenoot en coach, Kai-Steffen Meier en mijn moeder zijn mijn absolute schoorzuilen.

Heb je een boodschap voor je generatiegenoten?
« Geloof in je dromen! En zijn ze niet zo mooi als je verhoopte: Ga door! Zet door !! Het leven is zo wondermooi! »

Voor meer info :
Het BOIC en het Belgisch team
Olympic Village Tokyo 2020
Arville International Eventing


Interview door Sophie de Troostembergh

Gekoppelde artikel(s)

Een nieuw team aan het hoofd van de VAKB, synoniem voor een nieuwe vlucht!

Een directiecomité van 4 verschillende persoonlijkheden: Eén vrouw en 3 mannen, die een taalkundige mix...

Baptistine de Schaetzen ging op 12-jarige leeftijd met haar gezin de wereld rond!

Baptistine de Schaetzen van Brienen begon een wereldreis met haar familie. Zij deelt deze fantastische ervaring met...

Wij werven aan ...

Naar aanleiding van de verdere uitbouw van haar activiteiten is de VAKB op zoek naar een gemotiveerde persoon om...

Bekijk onze "Kleine advertenties " online!

U bent op zoek naar een mooie locatie voor uw volgende vakantie, familiehulp of u wenst te ontdekken wat andere...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners