Waarom liggen er steeds meer bloemen op ons bord?

Uiteraard vanwege hun voedingswaarde en hun therapeutische kracht, maar ook wegens hun genot voor de ogen.

Marguerite de Crayencour, een jonge teelster van eetbare bloemen leert ons de zonzijde van deze planten te ontdekken.

Beignets van acaciablaadjes, roomtaartjes op basis van viooltjes, met lavendel gestoomde worteljes ... De bloemrijke keuken is trendy aan het worden. Vers, gedroogd of geroosterd, met hun knapperigheid en kruidige aroma’s, verrijken de eetbare bloemen onze gerechten.

Eetbare bloemen zijn echter geen recent modeartikel. De Romeinen versierden reeds hun schotels met rozenblaadjes. Mettertijd ontgroeiden de geraniums, paardenbloemen en andere bloemsoorten onze keukens en belandden in de snoepwereld om aldaar het lekkers op smaak te brengen of werd hun geneeskracht aangewend in de farmaceutische wereld.

Hoe komt een jonge advocate erbij om bloementeelster te worden?

"Al heel vlug besefte ik dat een leven in de advocatuur mij niet lag, te sober, te sedentair" vertelt Marguerite de Crayencour te midden van haar akker en met een woelvork in de hand. "Ik had behoefte aan ervaringen in de open, vrije natuur ", vervolgt ze.

De doorbraak gebeurde na een verblijf op de boerderij du Bec Hellouin en een paar geslaagde Woofing-ervaringen. Het concept is reeds enkele jaren erg populair. Het is gebaseerd op het principe dat een reis wordt gefinancierd door te werken op een biologische boerderij in ruil voor kost en inwoon. Aansluitend hierop, groeide bij haar het sterke verlangen om te produceren, te verbouwen, te telen in volle grond en dicht bij de natuur te leven.

Na beroepsopleidingen gericht op de biologische groententeelt en op de verwerking van aromatische en geneeskrachtige planten, en een aantal stages bij Franse producenten gespecialiseerd in het distilleren en het maken van kruidenthee, was Marguerite klaar om te starten.

Van 2018 tot 2019 combineerde de dynamische jonge vrouw haar nieuwe activiteit met een baan bij een gerenommeerde Belgische traiteur. Bijna twee voltijdse banen dus, die zij met grote voortvarendheid waarmaakte en waarbij zij, bovendien kon rekenen op de steun van haar werkgever die ten volle gelooft in haar producten die hij op heerlijke wijze in zijn gerechten verwerkt.

What’s in a name? Maar als je Marguerite heet, ben je dan niet voorbestemd om te leven in een bloemenwereld?

Hoe kan de men de grond bewerken om eetbare bloemen te kweken?

Om een rijkelijke productie te verzekeren, moet de grond worden bewerkt met gezond verstand en met inachtneming van een aantal vuistregels. De jonge botanica schetst een paar te volgen richtlijnen:

  • In de winter: de teeltgrond bedekken met een beschermende en voedende laag hardhouten spaanders om de bodemvruchtbaarheid te verhogen. Tevens wordt aldus de biologische activiteit gestimuleerd door het vastleggen van de stikstof.
  • Tijdens de zomer is een druppelsgewijze besproeiing aan de orde. In de "Jardin des Sens", gebruiken wij levendig en vitaal water, afkomstig uit een vijver gevoed door een natuurlijke bron.
  • Opgelet voor de bijen. Vooraleer ze beginnen te foerageren, geregeld de bloemen plukken.
  • Geen machinale tussenkomst, alleen handenarbeid.
  • Voor een 100% natuurlijke productie van alles wat groeit en bloeit, voor de levensnoodzakelijke voedingsstoffen van de planten: geen kunstmest.

Marguerite doet niet aan permacultuur. "Een groot en trendy woord!", glimlacht ze. " Ik produceer en stippel zaailijnen uit. Ik wil efficiënt zijn met respect voor de levende teelgrond en de immense mogelijkheden geboden door de natuurlijke akkers".

De teelaarde van "Le Jardin des Sens" ligt in de zone Natura 2000, en is al meer dan 30 jaar vrij van enige chemische pollutie. Wij mogen dus veronderstellen dat er een stabiel ecologisch evenwicht aanwezig is.

Aanraders voor je tuin ?

« Voor de keuken zijn er natuurlijk de pittig smakende kapucijners, de cosmea, de bosbessen en de venkelbloemen. Maar aarzel niet om u te wagen aan bloemblaadjes van de stokroos, aan de dahlia’s en aan de goudsbloemen. » adviseert Marguerite.

Voor de infusie, denk ik aan de klassieke kruidentheeën op basis van munt, verbena maar ook citroentijm en echte kamille.

De aanbevolen geneeskrachtige planten zijn volgens Marguerite: de edele kamille, de lavendelplant, de calendula en de damastrozen.

De topgastronomie houdt van eetbare bloemen.

Wie zijn Maguerites klanten? Sterrenrestaurants, cateraars, privékoks en ... u en ik ! De leveringen in het Brusselse gebeuren per fietskoerier in samenwerking met Brufreshfood.

Indien u, zoals ik, zich verder wil verdiepen in het onderwerp, waar naartoe?
• in juli wordt een ontdekkingsworkshop georganiseerd in de "Jardin des Sens". U krijgt de gelegenheid om de tuin te verkennen en te proeven van het eetbare.
• een workshop over distillatie o.l.v. van Marguerite.
• Leven en leren op biologische boerderijen dank zij Woofing
• Ontdekken van de opleidingen aangeboden door de vzw Le Crabe à Jodoigne
• Lezen en herlezen van ‘Vivre avec la Terre’ : een praktisch driedelig handboek over perma- en ecocultuur. Het werk richt zich zowel op beginners, als op ervaren vakmensen. De Bijbel voor de tuin volgens de methode gevolgd door de boerderij "du Bec Hellouin".

Meer info:
www.jardindessens.be
PNG - 250.2 kBjardindessens


Onze dank gaat naar Marguerite voor het delen van haar passie en kennis.
Interview door Sophie de Troostembergh.

Gekoppelde artikel(s)

Barones Frankinet: een vrouw met overtuiging

Wat een prachtige ontmoeting met een geweldige vrouw! Barones Bénédicte Frankinet, een diplomate met een...

Bernard Kervyn, oprichter van Mekong Plus, vertelt ...

Bernard Kervyn de Meerendré is een opmerkelijke sociale ondernemer, onvermoeibaar ten dienste van anderen. Dit is...

Ondernemersforum
Belgium’s got talent

Het Ondernemersforum nodigt u uit om deel te nemen aan de webinar rond het thema «Belgium’s got talent : drie...

Het " Bulletin" van april

Elke aandachtige lezer zal gemerkt hebben dat er een ongelukkige technische fout is opgetreden bij het drukken van...

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners