Laten we na de Iconografie en de Vestiaire onze reis door de uitgestrekte gangen van ons huis verderzetten en deze keer stoppen op de tweede verdieping. Je vindt er wat Victor Hugo omschreef als een geloofsdaad: geen kapel, maar de bibliotheek van de VAKB!

Onze vereniging heeft zich het recht toegeëigend trots te mogen zijn op deze kostbare afdeling die zich op haar eigen manier inzet om de geschiedenis van onze origine en onze families levendig te houden en zodoende de nieuwsgierigheid op te wekken van de vele generaties gepassioneerde lezers die zich vrijwillig hebben verloren in dit graf dat een repertoire is geworden.

Deze schatkamer telt bijna 10.000 boeken waar genealogen, historici, auteurs, kunstenaars en nederige lezers beleefd om vechten. Deze collectie wordt geregeld aangevuld met eenmalige aankopen, maar ook dankzij de vrijgevigheid van welwillende schenkers.

Naast enkele honderden boeken over de geschiedenis van Belgische en buitenlandse families, kunt u talrijke edities raadplegen die gewijd zijn aan de verschillende nationale orden en ridderorden, aan de gedetailleerde beschrijving van de vele kastelen die ons grondgebied bezaaien, aan de geschiedenis van ons vlakke land (dynastie, oorlog en verzet, politiek, enz.), evenals aan de belangrijkste wapenschilden (Gemeentekrediet, provincies en gemeenten, Rietstap, enz.).

Daarnaast bewaart de bibliotheek van de VAKB zorgvuldig de publicaties van historische en archeologische kringen van grote Belgische steden zoals Brugge, Kortrijk, Luik, Bergen, enz. U krijgt uiteraard toegang tot de laatste edities van “Etat Présent de la Noblesse Belge” en de verschillende volumes van het Carnet Mondain, en u kunt zich vermaken met het ontleden van de allereerste versies van de High Life mocht u daar zin in hebben.

Een aanzienlijke verzameling van 250.000 aankondigingen gerangschikt volgens familienaam en genealogische volgorde (inclusief belangrijke gebeurtenissen zoals: geboorte, doop, verloving, huwelijk, afstamming, overlijden) is ook een bezoek waard. Deze gegevens, waarvan sommige dateren uit het einde van de achttiende eeuw, zijn een onschatbare bron van genealogische informatie.

De bibliotheek volgt ook publicaties van andere Belgische en buitenlandse verenigingen op.

De vier vrijwillige conservatoren bezitten een nauwgezette classificatie van informatiefiches, gesorteerd volgens familienaam, volgens wapenschild (beschreven en geïllustreerd) en volgens bibliografie en stellen die graag ter beschikking. Dit prachtige initiatief is te danken aan ridder Francis de Decker.

Auteur Daniel Pennac vergelijkt lezen met een intieme daad voortkomend uit een bevoorrechte en mysterieuze alchemie tussen een auteur en zijn lezer. Hij voegt eraan toe dat lezen “intenser leven” is.

Als je door de lichtkleurige eiken deur loopt die naar onze Salon du Savoir leidt, kun je de woorden van de Franse schrijver alleen maar bevestigen. Inderdaad, naast hun beschikbaarheid, de tijd die wordt besteed aan het goede beheer van de rayons en de zorg voor de kleine lederen bewoners, zullen de energie, de vriendelijkheid en het gevoel voor humor waarmee u verwelkomd wordt, u bewijzen dat deze afdeling levendiger is dan ooit en dat zij, net als lezen, nog een paar mooie en lange hoofdstukken tegemoet kan zien.

Mevrouw Didier van Derton, al tien jaar vrijwilliger in de bibliotheek en reeds een halve eeuw actief in onze vereniging, de heer Philippe Hanquet, ridder Ronald Hynderick de Ghelcke en de heer Werner Papeians de Morchoven zijn de huidige bewakers van deze tempel van geleerden.

Zij beantwoorden graag alle vragen van de bezoekers, of het nu om genealogische, heraldische of historische vragen gaat.

Wij danken hen uit de grond van ons hart voor hun beschikbaarheid maar vooral voor de uitstekende kwaliteit van hun werk. Wacht niet tot het regent om op hun deur te kloppen, u wordt hartelijk verwelkomd en u geniet van een gewetensvolle en op maat gemaakte begeleiding.


De bibliotheek is open op woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.30 uur en op afspraak.
Contact : biblio@anrb-vakb.be

Gekoppelde artikel(s)

Marie de Wasseige – Een 1515 kilometer lange weg naar Santiago de Compostela

Marie de Wasseige (24 jaar) heeft deze zomer een voetreis van 1515 km afgelegd op weg naar Santiago de Compostela....

"Give peace a chance" door Baron Jean-Pierre Schenkelaars, voorzitter van de Stichting voor het Heilig Land

"Give peace a chance" door Baron Jean-Pierre Schenkelaars, voorzitter van de Stichting voor het Heilig Land U...

Ledengebied

Petite description

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners