Exclusieve duik in de boeiende betrokkenheid voor kansarme jongeren!

Joséphine de Grand Ry et Gwendoline de Robiano, Van de ene bubbel naar de andere, nodigen wij u uit om de vereniging Oxybulle te ontdekken.

Joséphine de Grand Ry en Gwendoline de Robiano, jullie zijn beiden coördinatoren van het Steuncomité en lid van de AV, hoe zijn jullie bij Oxybulle terechtgekomen?

Joséphine
Ik ben altijd gevoelig geweest voor de hulp die ik kan geven aan kinderen die niet dezelfde kansen hebben als ikzelf, waarbij ik gemotiveerd ben door een verlangen om mijn vaardigheden te delen en dat zijn mijn juridische, fiscale en sociale competenties.

Ik ben moeder van 2 jonge jongens en ik vind het belangrijk om hen maatschappelijke waarden van wederzijdse hulp over te brengen. Daarnaast raakt de situatie van deze kinderen in de zorg mij in het bijzonder, omdat ik zelf 5 jaar geleden een zeer gecompliceerde gezinssituatie heb meegemaakt, een alleenstaande moeder ben geworden en als zodanig ben ondersteund door de vzw Le petit vélo jaune.

Ten gevolge van een lange reis door India in 1996 (toen ik 18 jaar oud was), heb ik in 2008 met vrienden de vzw Diwali opgericht met als doel bijles te geven aan verschillende kinderen uit 4 dorpen in India. Deze vzw was actief tot einde 2018.

Na deze gelukkige omweg heb ik eindelijk het doel gevonden waar ik volledig achter kan staan: Oxybulle, een lokale en stabiele vzw, 100% toegewijd, die kinderen helpt om te groeien en vertrouwen te krijgen in zichzelf en in het leven.

Gwendoline
Als bevoorrecht persoon geloof ik dat het belangrijk is om diegenen te helpen die minder geluk hebben in het leven.

Sinds de oprichting van Oxybulle in 2020 heb ik mijn vriendin Stéphanie geholpen met het samenstellen van een intergenerationeel steuncomité. Midden in covid hebben wij in een recordtijd een twintigtal dynamische vrijwilligers gemobiliseerd die klaar stonden om te investeren in deze gloednieuwe vzw die zonder financiering van start ging.

Vanaf het begin kregen wij enorme steun van onze dierbaren.
Een van de waarden van de adel is solidariteit en gemeenschapszin. Ons onderwijs moedigt ons aan om deel te nemen aan liefdadigheids- of sociale activiteiten. In feite is onze commissie samengesteld uit verschillende leden van de VAKB.

Stéphanie van Steenberghe, oprichter en directeur stelt de vzw Oxybulle voor

Oxybulle is een vzw die actief is in de jeugdhulpsector in de provincie Namen. De missie is om een zuurstofbubbel aan te bieden aan kinderen en tieners van 3 tot 18 jaar die niet de kans hebben om als gezin op te groeien, maar die in pleeggezinnen worden geplaatst.
Dat doen wij door hen vrijetijdsactiviteiten in kleine groepen en individuele begeleiding aan te bieden.
Tot op heden organiseren de 20 vrijwilligers van de vereniging 95 activiteiten en 300 bijlessen per jaar.
In totaal worden bijna 35 mensen gemobiliseerd om die jongeren positieve jeugdherinneringen te bieden.

Wat is de rol van het comité voor de vzw?

Gwendoline
Ons comité werft fondsen om de missies van Oxybulle uit te voeren.
Daartoe organiseren wij verschillende terugkerende acties zoals de verkoop van onze paaseieren en appelsap.

Andere eenmalige projecten vullen onze acties aan, zoals voorstellingen door acteurs die gevoelig zijn voor onze zaak, de verkoop van olijfolie ’Quercia verde’ of de Oxybulle Arts Challenge in 2024.

Hoe beantwoorden de projecten van het comité aan die van de vzw?

Stephanie
Bij de oprichting had Oxybulle noch financiering, noch zichtbaarheid. De acties van de leden van het comité maakten het snel mogelijk om Oxybulle bekend te maken en de nodige fondsen voor de activiteiten te werven.

Zo beloonde de BNP Paribas Fortis Foundation het engagement van Joséphine met zijn “coup de coeur” prijs door Oxybulle een mooie financiering aan te bieden.
Ook andere leden hebben hun engagement ingezet om steun te krijgen van hun bedrijf of van hun naasten.

Deze steun is essentieel voor Oxybulle omdat het de fondsen kan gebruiken waar ze het best gewaardeerd worden en om kinderen af en toe duurdere activiteiten aan te bieden, zoals een dag in het Eurospace Center of in Han-sur-Lesse.

Staat er binnenkort een evenement voor Oxybulle gepland?

Josephine
Oxybulle organiseert het hele jaar door acties. Op dit moment bieden wij ons appelsap aan. De verkoop loopt tot 29 oktober op onze website!

Welke boodschap wilt u onze leden meegeven?

In België zijn er veel kinderen die situaties meemaken waar ze niet voor gekozen hebben.
U kunt hen helpen door Oxybulle te steunen, door rechtstreeks of onrechtstreeks (ter gelegenheid van uw huwelijken, geboortes of verjaardagen) een gift te doen (met belastingaftrek) of door onze items te kopen en naar onze evenementen te komen.

U kunt ook uw tijd doneren aan een andere vzw van uw keuze. Jezelf nuttig maken waar anderen het nodig hebben, is een zeer verrijkende en lonende inzet. Er is voor iedereen een plek in de associatieve wereld!

Vind ons op www.oxybulle.org, LinkedIn of Facebook


Wij danken gravin Emmanuel de Ribaucourt voor het schrijven van dit artikel.

Gekoppelde artikel(s)

Van engineering tot onderwijs: het boeiende parcours van Sophie Aliénor van de Werve.

Van engineering tot onderwijs: het boeiende parcours van Sophie Aliénor van de Werve. Philippe de Potesta : Hallo...

Patricia de Prelle en Jan Smets schrijven ons...

Ze schrijven ons... Familiebijeenkomst: Patricia de Prelle Van centrale bankier tot thrillerauteur: Jan...

Ledengebied

Petite description

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners