Ontdek het buitengewone verhaal achter het restaurant 65 Degrés, waar lekker eten en sociale inclusie samenkomen in Brussel. Een plek waar het hart en de smaakpapillen samenkomen voor een unieke ervaring! Reserveer nu uw tafel op 65 graden voor een hartverwarmende eetervaring, waarbij de sterren in uw ogen schijnen.

Het 65 graden restaurant is een inclusief en gastronomisch restaurant dat wij u aanraden te ontdekken in de hoofdstad van ons geliefde België. Het biedt werk aan 15 mensen met een handicap (inclusief mensen met trisomie 21 of autisme) en heeft tot doel werkgelegenheid te bieden en sociale inclusie te bevorderen en tegelijkertijd een eersteklas gastronomische ervaring te bieden. Het is gelegen aan de Louis Laan 173, 1000 Brussel en opende zijn deuren nu iets meer dan 5 jaar geleden (september 2018).

Het ontstond uit de samenwerking van 4 personen: onze landgenoten Laure en Valentin Cogels, evenals een paar Franse vrienden die destijds in België werden geëmigreerd: Adélaïde en Donation Aymer de la Chevalerie. Ze vonden al snel gemeenschappelijke interesses zoals het helpen van anderen, bedevaarten naar Lourdes met de Franse en Belgische Orde van Malta, handicap. Vervolgens brengen zij Nantes ter sprake en een restaurant waar mensen met een beperking werken en waar het Franse echtpaar de manager/oprichter van kent.

Beetje bij beetje ontstond dan het idee om dit concept in België te introduceren. De nadruk ligt op de chique en gastronomische kant: het gaat om het aantrekken van klanten voor een lunch, een romantisch diner, een zakendiner of een goede tafel met vrienden. Het restaurant heeft 45 zitplaatsen, meestal een paar dagen van tevoren geboekt; Het is ook geschikt voor groepen vrienden of collega’s.

In 2020 keerde het expatkoppel terug naar Frankrijk en voegden twee nieuwe vrijwillige partners zich bij het Belgische koppel dat deze vzw leidt: Louis-Dorsan van Caloen en Barthélémy de Callataÿ. Het restaurant blijft alle successen aaneenrijgen, het is momenteel zelfs 2e op Tripadvisor in Brussel! Het is vaak het hele jaar door volgeboekt, dus het is verstandig om van tevoren te reserveren. Met zijn boodschap, keuken en service heeft de 65 graden al de eer gehad om enkele prestigieuze gasten te verwelkomen, zoals koning Albert en koningin Paola en premier Alexander De Croo.

Het geheim van de naam ligt in een zeer aanwezig element op het menu dat elke twee weken verandert: in feite biedt het twee voorgerechten, drie hoofdgerechten en twee desserts. 65 graden is de perfecte temperatuur van een ei (de dooier kookt op 68 graden en het wit op 62 graden) die altijd aanwezig is bij de ingang van het menu. Het wordt op zo’n manier gekookt dat het wordt gesublimeerd met seizoensgebonden ingrediënten en originele recepten.

Het team van mensen met een beperking bestaat uit 15 betaalde medewerkers of stagiaires (de stage duurt meestal 2 jaar parttime). Werknemers krijgen een normaal salaris dat licht wordt gesubsidieerd door de staat. De gerechten, de hulp in de keuken maar vooral de service in de eetkamer worden met de grootste zorg en de grootste glimlach uitgevoerd door attentvolle obers. Hun vooruitgang, hun winst in autonomie en hun plezier in het werk hangen over het algemeen af van deze geweldige interactie met de klant, leren werken in een team en aandacht besteden aan detail!

De 4 partners in dit liefdadigheidsavontuur willen via dit project ook hun respectievelijke kinderen laten zien dat geluk zich niet alleen manifesteert door een succesvolle carrière na te jagen, maar door anderen de kans te geven hun eigen droom te realiseren. Laure en Valentin zijn onlangs naar Londen verhuisd, maar blijven vanuit Engeland de 65 graden beheren die hen zo na aan het hart liggen.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om je smaakpapillen en je hart te veroveren; De sterren zullen in je ogen schijnen: ga ervoor! Een must-try!

Open: dinsdag t/m vrijdag voor de lunch en dinsdag t/m zaterdag voor het diner.

Ontdek meer informatie op de website: https://www.65degres.be


Wij danken Diane de Harenne voor het schrijven van dit artikel.

Gekoppelde artikel(s)

Maak kennis met Ferdinand del Marmol: een passie voor oude stenen en uitzonderlijke daken

Maak kennis met Ferdinand del Marmol: de kunst van het behoud van uitzonderlijke daken, een gesprek over passie...

Iconografische schatten: het visuele erfgoed van de Belgische adel

86 jaar boeiende geschiedenis: het Bureau of Iconography van de ANRB. Ontdek de portretten en symbolen van de...

Ledengebied

Petite description

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners