Wladimir Janssens de Bisthoven, Felipe del Marmol en Boris De Vleeschouwer brengen een revolutie teweeg in de erfopvolging, van hun post-Covid-groei tot hun expansie in Frankrijk, door de associatie van een lokaal netwerk, een toegewijd platform en experts.

Erfopvolgingen en zo verder

In maart 2022 publiceerden wij in ons maandblad een artikel over verschillende digitale platforms om de structuur van een globaal familiepatrimonium te begrijpen, maar ook om een zekere transparantie te behouden en zodoende mogelijke conflicten tussen erfgenamen te vermijden.

Vandaag is het Legacio, een bedrijf dat gespecialiseerd is in erfenisaangifte, dat wij, als redactie, gekozen hebben om in de schijnwerpers te zetten. Het ligt niet in onze gewoonte om het ene bedrijf boven het andere te promoten. Onpartijdigheid verbiedt ons dit te doen. Dit gezegd zijnde, als het gaat om onderwerpen die zo "trendy" en zo gevoelig zijn als erfopvolging, denken wij dat het ook niet nodig is om ze te verzwijgen.

De familie, deze roos onder een glazen stolp, verstard onder het circulaire oog van de overdracht van erfgoed... Toegegeven, deze metafoor lijkt misschien overdreven, nochtans, als de olifant ook het symbool kan zijn van de familie en van gemeenschapszin, zul je toegeven dat het een veel complexere oefening is om er eentje onder een glazen stolp te laten glijden. Misschien hadden wij ons moeten beperken tot de volgende zin: wat is er kwetsbaarder dan een familie die een erfopvolging moet doorstaan?

Vaak is er een gebrek aan begrip, dat nochtans de eerste stap is in de overdracht van erfgoed. Dan is het de administratieve complexiteit met betrekking tot de verschillende organisaties waarmee contact moet worden opgenomen, die de nadruk legt op de beste bedoelingen. Successierechten, termijnen om extra kosten te vermijden, deblokkering van de bankrekeningen van de overledene maar ook van diens partner, betaling van rekeningen, overdracht en beëindiging van alle contracten, enz. zijn onbekende factoren die nog wat meer spanning toevoegen binnen de heiligste menselijke samenleving.

"Uw nalatenschap : klaar en duidelijk"

Dit is de slogan van Legacio, het "eerste nationale nalatenschapskantoor" dat tot doel heeft alle procedures te vereenvoudigen waarmee families na een overlijden worden geconfronteerd.

Het bedrijf, dat in 2020 werd opgericht door Wladimir Janssens de Bisthoven, Felipe del Marmol en Boris De Vleeschouwer, werd als gevolg van de Covid-crisis zodanig vooruit gestuwd dat de omzet in 2021 verdubbelde.

Na in 2020 te zijn gestart in Wallonië en Brussel, breidden zij in 2022 uit naar Vlaanderen, en willen zij zich zeer binnenkort op de Franse markt begeven! Inderdaad, als we in België ongeveer 110.000 sterfgevallen per jaar tellen, heeft Frankrijk er 540.000 meer voor dezelfde periode.

Voordien werden contacten online gelegd, zonder rechtstreekse ontmoetingen, maar de laatste maanden werd een netwerk van lokale afdelingen opgezet om gezinnen in heel België te kunnen ontvangen.

In november 2022 vertelde Boris De Vleeschouwer aan het tijdschrift Trends-Tendances dat jaarlijks zo’n 800 klanten gebruik maken van hun diensten. Het was op hetzelfde moment dat het bedrijf de overname van Morning Blue, een expert in geautomatiseerd successiebeheer, tot een goed einde bracht.

In maart 2023 fuseerden Legacio en MyMorpheus hun activiteiten en teams, om het grootste nalatenschapskantoor van België te vormen. Deze fusie van twee complementaire entiteiten zal het bedrijf in staat stellen om meer hefbomen te hebben teneinde gemakkelijker in contact te komen met de vele organisaties tot wie zij zich moeten richten om families te ontlasten van de vervelende en tijdrovende procedures die gepaard gaan met een erfopvolging.

Naast de menselijke ondersteuning is er tevens een speciaal platform om alle stappen te volgen, evenals een blog die rijk is aan allerlei soorten informatie om te helpen uw eigen erfopvolging zo goed mogelijk voor te bereiden. U vindt er bijvoorbeeld enquêtes die door hen worden uitgevoerd, uitleg over bepaalde artikelen van het wetboek successierechten, advies over hoe u een ontvangen erfenis kunt herinvesteren of de redenen waarom u best een zorgvolmacht regelt.

Vandaag “pocht” het bedrijf, dat voornamelijk uit advocaten en IT-specialisten bestaat, dat het de beste nalatenschapsexperts van België in zijn rangen telt. Er zijn talrijke getuigenissen over hun competenties op dit vlak terug te vinden op hun website.

Ten slotte is hun belangrijkste doel om het beheer van erfenisprocedures te beperken tot één persoon, goed zo!

Website: www.legacio.be


Wij willen graaf Pierre-Alexandre de Lannoy bedanken voor het schrijven van dit artikel.

Gekoppelde artikel(s)

25 jaar gulle elegantie: gravin Myriam de Marnix de Sainte Aldegonde en de VAKB Vestiaire.

Ontdek de wereld van de VAKB Vestiaire met Myriam Casier, 25 jaar inzet. Ontdek de evoluties, ontmoet de volgende...

Elektriciteit morgen: kernenergie versus steenkool, het energiedilemma uitgelegd

Ontdek het debat over kernenergie versus steenkool met graaf Patrice d'Oultremont. Verken de paradoxen van het...

Ledengebied

Petite description

Advertenties

Descriptif section

Ruimtes te huur

Kamers te huur voor uw evenementen

Activiteiten

Descriptif section

Onze partners