Verbergt de voorkant van de bitcoin een keerzijde van de medaille ?

Hier is een fenomeen dat veel inkt doet vloeien. Over deze mysterieuze "virtuele munt" werd reeds alles en zijn tegengestelde geschreven. Beoordelen of de dalingen en oplevingen van de waardering van deze cryptomunt al dan niet de uitdrukking zijn van een speculatieve bubbel, is niet aan ons besteed. U zult hier dan ook geen beleggingsadvies vinden en ook geen instructies voor het gebruik van wisselplatforms.

Belangstelling opbrengen voor de fameuze blockchain, een technologie voor het opslaan en verzenden van informatie leek ons meer aangewezen. Deze technologie houdt zich schuil op de keerzijde van de crypto’s.

Ter herinnering :

Een "digitale munt" werkt met het principe van blockchain en cryptografie. Cryptografie wordt gebruikt om deze munten te beschermen en te versleutelen, terwijl de "blockchain" een gecodeerde database is, waarvan het beheer zonder tussenpersonen wordt gedeeld door de verschillende gebruikers, zodat ze gezamenlijk het ecosysteem kunnen verifiëren. De eigendomsoverdracht is er veilig, transparant en gedecentraliseerd.

Zonder afhankelijk te zijn van het banksysteem, dienen virtuele munten als betaalmiddel, investeringswaarde of ruilwaarde voor traditioneel geld.

In 2022 kelderde de bitcoin met 65%. Hoe moeten wij dit cijfer interpreteren ?

In mei 2021 was de waarde gedaald van 59.000 € naar 34.600 €. Etienne de Callataÿ, hoofdeconoom bij Orcadia, vergeleek de bitcoinmarkt met "een soort casino". Op de RTBF-sets had hij verklaard dat een munt die onafhankelijk is van staten en centrale banken "de macht van openbare instellingen zou verarmen 1".
In de krant Le Soir voegde de econoom eraan toe : "Als een schelp een munt is, dan is bitcoin er ook een". Aangezien bitcoin geen universeel geaccepteerd ruilmiddel is, is de term geld inderdaad ongepast. Daarnaast stelt de Europese Centrale Bank (ECB), die sterk gekant is tegen crypto’s, dat bitcoin niet gelegitimeerd moet worden door toezichthouders omdat het slechts een speculatief instrument is.

Vorige maand stond de temperatuur van de cryptomunten reeds op vrieskou, nog voordat het faillissement van het Amerikaanse uitwisselingsplatform FTX hun winterslaap verstoorde. Na een daling van 20% in vier dagen tijd, stabiliseerde de koers van de bitcoin zich rond 17.000 €.

Kevin de Patoul, medestichter en CEO van Keyrock, gelooft sterk in het lot van crypto’s. Zijn startup ontwerpt onder andere algoritmen om uitwisselingen tussen kopers en verkopers te vergemakkelijken. Voor hem is het ’slechts’ een vertrouwenscrisis. In La Libre van 17 december gaf hij toe dat Keyrock, ondanks een beperkte impact, niet bespaard was gebleven door het faillissement van het Amerikaans bedrijf. Dat laatste had meer gecontroleerd moeten worden om ervoor te zorgen dat "klantenfondsen niet worden gebruikt door een hedgefonds dat rechtstreeks verband houdt met FTX 2". Als hij deze zaak vergelijkt met die van Lehman Brothers, herinnert hij eraan dat het bestaan van traditionele markten hoe dan ook niet in twijfel is getrokken.

In theorie zou deze tuimeling geen impact moeten hebben op de ontwikkeling van blockchain. De koers van de bitcoin is zijn marktprijs, maar voordat het een investeringsopportuniteit was, kondigde bitcoin vooral de komst van een nieuwe technologie aan.

Waarom wordt blockchain niet vaker "geadopteerd" ?

Raoul Ullens de Schooten Whettnall is de medestichter van de Brussels Blockchain Week en van Gratiago, een e-coaching oplossing in de begeleiding van patiënten bij hun behandeling, die zich voorbereidt op de integratie van blockchain in zijn technologische oplossing. Hij is van mening dat noch speculatie, noch milieukosten de boosdoeners zijn voor het gebrek aan enthousiasme van een deel van de bevolking ten aanzien van deze virtuele munten. Volgens hem begrijpen terughoudende mensen de aan deze munten onderliggende technologische belangen niet 3.

JPMorgan bank, ooit een grote criticus van cryptomunten, gaf toe dat het uitsluiten van deze potentieel transformerende technologie riskant zou zijn 4. Cijfers van Price Waterhouse Coopers stellen dat 56% van de verzekeringsmaatschappijen het belang van blockchain erkent, maar 57% onder hen weet niet hoe ze het zich eigen moeten maken.

Zou ze gedoemd zijn om te overleven ?

Deze technologie – al is ze a priori niet erg sexy vanwege haar complexiteit – kan veel andere toepassingen hebben. Dit internet van de derde generatie is een disruptieve innovatie die daarom voorbestemd is om lang mee te gaan.
De technologie is niet beperkt tot de financiële wereld en haar meest veelbelovende toepassingsmogelijkheden zijn logistiek (contractondertekening en herkomstcontrole van het product), gezondheidszorg (opslag van persoonlijke gezondheidsdossiers), supply chain management (het opvolgen van goederen), intellectueel eigendom (het counteren van illegale namaak en distributie), verkiezingen (opvolging van stemmen), belastingen (vermindering van menselijke fouten en administratieve kosten), maar ook mobiliteit, energie, vastgoed, enz.

Hoe meer de fysieke en de digitale wereld naar elkaar zullen toegroeien, hoe meer haar toepassingsgebieden zich zullen vermenigvuldigen.
Wat betreft de marktwaarde van cryptomunten, laten we het (consciëntieus) aan de toekomst over om deze vraag te beantwoorden.


Bronnen :
1 https://www.rtbf.be/article/le-bitcoin-ca-peut-monter-comme-les-arbres-montent-au-ciel-mais-ca-peut-surtout-tomber-a-zero-10766183.
2 https://www.lalibre.be/economie/digital/2022/12/17/kevin-de-patoul-ceo-de-keyrock-a-terme-tout-le-marche-financier-sera-base-sur-la-meme-technologie-que-celle-des-cryptos-SMQQVQO2BZESTE36YDBIFQQQLI/
3 https://fr.cointelegraph.com/news/players-are-disappearing-in-this-bear-market-but-its-for-the-sake-of-adoption.
4 https://www.lecho.be/opinions/general/oui-la-cryptomonnaie-reste-utile/10401413.html.

Wij danken graaf Pierre-Alexandre de Lannoy voor de redactie van dit artikel.

Article(s) lié(s)

Een nieuwe uitdaging voor de voorzitter van onze vereniging

Onze Voorzitter, baron Frans van Daele, is zojuist benoemd tot speciale gezant van de Europese Unie voor de...

Literair Salon van 30/09 en 01/10 : Kom uw boek voorstellen

"Het auteursrecht is vooral het recht om gelezen te worden" (J-M Laclavetine) De tweede editie van het literair...

Heruitzending van de conferenties van Tom de Dorlodot en van ODOO

Heb je Sébastien Bruyr van ODOO en Tom de Dorlodot gemist die op de Forums voor Ondernemers spraken ? Luister hier...

Missions

Qui sommes-nous ?

Petites annonces

Descriptif section

Espaces à louer

Salons à louer pour vos événements

Activités 

Agenda des activités organisées par L’ANRB

Nos Partenaires