HDH Prinses Cordelia de Lobkowicz, vertegenwoordigt de JNB-JBA bij de Commission d’information et de liaison des associations de noblesse d’Europe (CILANE) en zal bijna 100 jonge buitenlandse edellieden verwelkomen op het VAKB-bal. Is dat een traditie ?

Zeer zeker, reeds vele jaren verwelkomen wij jonge adel uit 17 Europese landen* tijdens het Belgisch internationaal weekend*. Dit jaar ontvangen wij bijvoorbeeld jongeren uit Frankrijk, Italië, Spanje, Finland, Nederland, Rusland, Zweden, Duitsland, Polen en Zwitserland.

Welke zijn de verschillende internationale evenementen die CILANE organiseert ?

Naast het organiseren van een driejaarlijks congres over een specifiek thema, organiseert CILANE ook een groot aantal internationale evenementen, meestal rond het nationale bal van elk land, met een programma voor jongeren (van 18 tot 35 jaar) en steeds vaker ook een programma voor de 35+. Naast dit alles biedt een uitwisseling voor kinderen van 12 tot 17 jaar (de "Jugendaustausch"), de jongste kinderen de kans om naar het buitenland te gaan in 12 verschillende landen bij een gastgezin dat lid is van CILANE.

Worden er veel evenementen georganiseerd voor jongeren ?

Alleen al in 2022 kregen jongeren veel uitnodigingen uit heel Europa. Het jaar begon met de beroemde Zwitserse skiweek georganiseerd door de AFS. Een paar maanden later bevonden we ons allemaal in Nederland, waar de VJAN de rode loper voor ons uitrolde in een prachtig 5-sterrenhotel aan zee. Na een bal dat in augustus in Zweden door het Riddarhuset werd gegeven kwam iedereen in september bijeen in Zwitserland, waar de AFS ons in Lausanne ontving voor het bal van hun vereniging. In oktober verruilden we Zwitserse kaas voor de Italiaanse zon, omdat de CNI ons in Venetië ontving in een weelderig Venetiaans palazzo, waardoor we zelf een echte filmscène konden ervaren door ons per boot bij het bal te laten aanvaren (voor cinefielen was het een perfecte remake van de balscène in "The Tourist")). Het jaar werd afgesloten met het Finse nationale bal in december, waar wij ontvangen werden in hun sublieme huis van de adel en waar wij tijdens het diner en de soiree genoten van het observeren van de op de muren van de grote balzaal tentoongestelde wapenschilden van alle grote Finse families.

Hoe beleeft u CILANE ?

Het is zeer moeilijk om deze vraag op een volledige manier te beantwoorden (omdat je het moet ervaren om de volledige draagwijdte van deze evenementen te beseffen). Ik zou zeggen dat CILANE vooral ontmoetingen betekent met mensen die dezelfde waarden en dezelfde idealen delen als wij. Dit zijn nieuwe vriendschappen die worden gecreëerd onder het genot van een drankje of tijdens een bezoek en die een leven lang meegaan, ongeacht hoe ver de respectieve landen van elkaar verwijderd zijn. Dit zijn volledig nieuwe en exclusieve ervaringen, waardoor wij enkele schatten kunnen ontdekken die meestal niet toegankelijk zijn voor het grote publiek of om de beste wijnen en champagnes te proeven in de mooiste Europese paleizen.

Wat is uw boodschap aan de jongeren van de ANRB-VAKB ?

Aarzel niet om je in te schrijven voor deze grandioze avonden, waar leden van 17 verschillende nationaliteiten elkaar kunnen ontmoeten, getooid in hun beste kleren en waar iedereen open staat voor elkaar. Het is een unieke ervaring waar wij het immense voorrecht hebben om te mogen aan deelnemen. Je zult er memorabele, ongelooflijke en magische herinneringen aan overhouden !

  • CILANE coördineert afgevaardigden en vertegenwoordigers van jeugdcomités uit 17 landen : Duitsland, België, Kroatië, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Finland, Groot-Brittannië, Hongarije, Italië, Malta, Nederland, Portugal, Rusland, de Heilige Stoel, Zweden en Zwitserland. Polen en Oostenrijk sturen waarnemers.

Article(s) lié(s)

Lesgeven in 2023 - Stand van zaken met Gaëlle van der Beken Pasteel

Lesgeven in 2023 - Stand van zaken met Gaëlle van der Beken Pasteel Theoretisch genieten lesgevers van een sterk...

De oorlog in Oekraïne zal niet plaatsvinden...

De oorlog in Oekraïne zal niet plaatsvinden... Wij hoopten er allemaal op, zo vurig verlangden wij ernaar, dat wij...

Guillaume de T’Serclaes neemt dienst als reservist bij Defensie

Guillaume de T’Serclaes de Wommersom neemt dienst als reservist bij Defensie Wat is uw achtergrond, persoonlijk,...

Missions

Qui sommes-nous ?

Petites annonces

Descriptif section

Espaces à louer

Salons à louer pour vos événements

Activités 

Agenda des activités organisées par L’ANRB

Nos Partenaires