Tentoonstelling MALEL.

Als er in het Frans één woord bestaat dat kalmeert en doet dromen, dan is het wel het woord ’havre’. In letterlijke zin is het een kleine, natuurlijke en beschutte haven ; In figuurlijke zin is het nog warmer en roept het een schuilplaats op, een asiel, want de Fransen zeggen toch : “un havre de paix” wat zoveel betekent als : een oase van rust, een vredige haven.

Dit is wat u te wachten staat als uw stappen u naar Brussel leiden, naar de prachtige abdij van Ter Kameren, voormalig klooster van adellijke cisterciënzer nonnen, gesticht in het begin van de dertiende eeuw aan de bron van een beek, de Maalbeek. U ontdekt de meesterlijke retrospectieve van een Franse kunstenaar : MALEL, terecht de schilder van de vreugde genoemd. Deze hedendaagse kunstenaar, geboren in 1958 en vader van vier dochters, maakt schilderijen van levendige, heldere en vrolijke kleuren. Bovendien kan men niet anders dan glimlachen en zelfs mediteren terwijl men ernaar kijkt, simpelweg omdat ze echt zijn en tot het hart spreken.

Op het einde van de grote binnenplaats omlijst door prachtige symmetrische constructies, opent, aan de linkerkant van het abdijpaleis, het portaal van de kerk : het is donker ... of toch niet ! want op het einde van het middenschip, in het koor, ontvouwt zich een immens doek (8m x 8m) : de ONTMOETING, een schok die niet zachter kon zijn met de blik vol tederheid en aandacht van een jongeman, Christus, die ons voorstelt : "geef Mij uw last".
In de blik van Christus ziet Malel : "Iemand die niet oordeelt, Hij laat ons het tempo over, maar Hij wacht op ons". Sereniteit is op het rendez-vous... En alles in deze tentoonstelling is navenant.

Ook in de kerk bevinden zich nog twee wandtapijten gemaakt van verschillende tientallen soorten wol, zijde en katoen, waardoor die een voelbare warmte krijgen ; dit is in het bijzonder het geval voor het wandtapijt van het blauwe Heilig Sacrament dat een reële indruk van uitstraling geeft, en tevens voor dat ter ere van de monniken van Tibhirine dat zijn tegenhanger vormt.

In het klooster, waarvan men zich nog kan inbeelden dat het bewandeld wordt door de kleine, afgemeten stappen van de nonnen van vroeger, bevinden zich nog ongeveer 70 schilderijen, tekeningen, portretten, levende getuigen van wat de kunstenaar inspireert en bezielt : de harmonie van kleuren induceert de harmonie tussen mensen. Het is enkel wanneer de mens in gemeenschap en liefde leeft, dat hij het beste van zichzelf geeft, zegt Malel, wiens onderzoek draait om dankbaarheid, gave, blikken, natuur en licht.

Balzac schreef dat het op het water is dat men in de lucht leert zwemmen : dit is waarschijnlijk de reden waarom Malel niet aarzelt om, met lieslaarzen aan, zijn schildersezel in een rivier te planten om de draaikolken vast te leggen, de onophoudelijke beweging van water die ons verkwikt en uiteraard ook het water van het doopsel oproept.

"Vreugde is vrede in beweging, vrede is vreugde in rust" merkte de auteur Yvan Amar op in een sobere en mooie formule. Dit is ontegensprekelijk wat men voelt bij een bezoek aan deze prachtige tentoonstelling die ook een originele benadering biedt : de creatie van een glazen boom, levensgroot, ontworpen en gekleurd door de schilder, voor de Cliniques universitaires Saint-Luc, in de toekomstige tuinen van het nieuwe Instituut voor Geïntegreerde Psychiatrie.
Zou Malel ook met glas werken ? Natuurlijk ! Want aan het einde van een symposium over heilige kunst raakt hij bevriend met een meester-glasblazer en begint hij aan de creatie van glas-in-lood.

"Is dit de kracht van liefde ? Een energie die dromen naar hun bestemming brengt ? " vraagt Alia Cardyn in haar ontroerende boek "Mademoiselle Papillon".

Het is ongetwijfeld deze zekerheid die de schilder van de vreugde inspireert.
En de bezoeker, doordrongen door deze harmonie en met het hoofd vol prachtige en fascinerende kleuren, keert terug naar de binnenplaats van de abdij.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk tot 23 juli en is open van maandag tot zaterdag van 11u tot 18u en op zon- en feestdagen van 12u tot 18u.


Wij danken de gravin Emmanuel de Ribaucourt voor het schrijven van dit artikel.

Article(s) lié(s)

Hennep... eerst afgemaakt en dan veredeld !

Hennep... eerst afgemaakt en dan veredeld ! Wat zou het gemeenschappelijke punt kunnen zijn tussen een nieuwe...

Opvallende ontmoetingen, interdisciplinariteit en ethiek : het interview met Baron Dominique Lambert, tussen wetenschap, filosofie en menselijkheid !

Opvallende ontmoetingen, interdisciplinariteit en ethiek : het interview met Baron Dominique Lambert, tussen...

Missions

Qui sommes-nous ?

Petites annonces

Descriptif section

Espaces à louer

Salons à louer pour vos événements

Activités 

Agenda des activités organisées par L’ANRB

Nos Partenaires